Monday, May 20, 2024
HomeРегионКюстендил5 часа спасяват мъж, закъсал с шейна в Oсоговския балкан

5 часа спасяват мъж, закъсал с шейна в Oсоговския балкан

  • 32-годишният Емил Райчов от с. Богослов открит невредим, но на косъм от хипотермия

  • ПСС отрядът в Кюстендил: Късмет, че е имал обхват на телефона, не подценявайте рисковете в планината 

32-годишният Емил Райчов от село Богослов бе спасен в Осоговската планина след драматична разходка с моторна шейна. Акцията продължи близо 5 часа.

Емил, който е опитен планинар, излязъл да покара шейната си във вторник по обяд. „Мъжът се качва на връх Човека и от там се спуска към Лева река. В един момент мъглата става изключително гъста и мъжът губи ориентация за местоположението си. Шейната засяда в пряспа и той решава да се евакуира пеша, като се движи по посока течението на реката около 3 часа. Районът е изключително труднодостъпен със стръмни склонове и предвид загубата на ориентация и наближаването на тъмната част от денонощието изгубеният решава да подаде сигнал на тел. 112″, поясниха от ПСС-Кюстендил.

Организирана е спасителна акция, в която вземат участие 11 души, а още трима са били в готовност да се включат. До 32-годишния Райчов спасителите достигат на 3 групи с общо пет моторни шейни. Първата група го извежда до заслон “Превала”. От там го поема втората група, която го евакуира до хижа „Осогово”, където го предават на негови роднини. Мъжът е бил крайно изтощен и дехидратиран.

Третата група е била оборудвана с всичко необходимо за оказване на медицинска помощ, в случай че пострадалият е в тежко състояние. За щастие не се е наложило да се включат на терен, посочиха от ПСС.

Пострадалият е разполагал с добра екипировка за каране на моторна шейна, но не и за продължително време на открито и придвижване в снега при минусови температури. Само късметът да има обхват на телефона и бързата и адекватна реакция на колегите го спасиха от хипотермия и измръзвания и дори фатален край, коментираха от спасителния отряд в Кюстендил.

Емил Райчов не пропусна да благодари на всички, които му оказаха помощ. „Голямо благодаря на моите приятели от групата шейнари, че се организираха и ме намериха съвместно с ПСС отряда“, каза спасеният мъж. По информация на „Вяра” той е опитен планинар и от години кара шейна, обикаляйки планината над Кюстендил. Работи на бензиностанция в областния град.

Спасителите от Кюстендил апелираха туристите и любителите на екстремните спортове да се съобразяват с метеорологичните условия, да не предприемат необмислени рискове, да бъдат добре екипирани и да не подценяват рисковете в планината. Това е първата спасителна акция за сезон 2021 на местния отряд.

Краси Ценкова

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular