Американският еврейски комитет: Москва изопачава историята, присвоявайки си спасяването на българските евреи

 

“Твърдението е фактически невярно и ужасяващ пример за исторически ревизионизъм в най-лошата му форма”, посочва главният изпълнителен директор на организацията Дейвид Харис

 

“Москва иска да си присвои българското усилие да бъдат спасени евреи по време на войната. Това е още един пример за руските опити да се изопачава историята и да се извършва намеса в живота на съседните и бившите сателитни страни”. Това посочва една от най-влиятелните еврейски организация в света – Американският еврейски комитет, в позиция по повод коментара на говорителката на руското Министерство на външните работи Мария Захарова, че Червената армия е спасила българските евреи по време на Втората световна война.

Москва задълбочи проблема с твърденията на Захарова, след като руското посолство в България публикува становище на руски учен, който не само поддържа тезата за Червената армия, която косвено спомогнала за спасяването на българските евреи, но и заключава, че България трябва да е благодарна за свободата си на Съветския съюз.

“Твърдението е фактически невярно и крещящ пример за исторически ревизионизъм в най-лошата му форма”, посочва главният изпълнителен директор на организацията Дейвид Харис.

Той отбелязва решаващия принос на СССР за разгрома на нацистка Германия и многото дадени жертви, след като Хитлер извършва предателство към пакта “Молотов-Рибентроп” от 1939 г. и нахлува в СССР през 1941 г.

“Нито една съюзническа държава не е дала толкова човешки жертви, колкото Съветският съюз в изправянето срещу Берлин и партньорите му от Оста. Това усилие включва освобождаването на зловещия нацистки концлагер “Аушвиц-Биркенау”, добавя Дейвид Харис.

“Напълно разбирам, че България беше част от Тристранния пакт и следователно от грешната страна на войната. Но – и това е голямо “но”, въпреки присъединяването си към Берлин България се вдигна през 1943 г. да направи нещо забележително – да се противопостави на нацистките заповеди и да защити почти 50 000 български евреи от депортиране и почти сигурно унищожение”, продължава той.

По думите му не всичко е перфектно в действията на България и 11 хиляди евреи от Тракия и Македония, намирала се под българска окупация, са депортирани в лагерите на смъртта.

“Въпреки това никоя друга европейска страна под контрола на нацистите не е успяла да защити огромното мнозинство от толкова голямо еврейско население”, добавя Харис.

Той припомня още, че след войната България позволи на оцелелите евреи да емигрират в Израел след създаването на тази държава през 1948 г. и повечето от тях се възползват от това – нещо, което Москва не е направила.

“Въпреки всички неоценими действия на Русия да бъде победен нацисткият режим, свидетелствата за яростния предвоенен и следвоенен антисемитизъм на съветския лидер Йосиф Сталин са неоспорими, каквито са и свидетелствата за възпрепятстване на емиграцията на евреите и в двата периода”, посочва Дейвид Харис.

“Американският еврейски комитет отдава почит на българските усилия за спасяване на евреите и ще го отбележи още веднъж догодина, когато се навършват 74 години от тези събития, и ще посрещнем българския премиер Бойко Борисов на Глобалния форум в Ерусалим”, завършва Дейвид Харис, който е изпълнителен директор на Американския еврейски комитет от 1990 година и има решаващ принос за извеждането на хиляди евреи от СССР в епохата на комунизма.

По-рано с позиция по повод коментарите на Москва излезе и организацията на българските евреи “Шалом”.

“Историческите факти за съдбата на евреите по време на Втората световна война в България и в земите, администрирани от българското пронацистко правителство, не могат да са повод за антибългарска пропаганда днес и в бъдеще”, посочиха от “Шалом”.