Saturday, May 4, 2024
HomeРегионДупницаНазначават ловец на безстопанствени животни в община Дупница, зам.-кметът Крум Милев: За...

Назначават ловец на безстопанствени животни в община Дупница, зам.-кметът Крум Милев: За 3 дни имаме 15 сигнала, конете по пътя за село Бистрица са предпоставка за катастрофи

 

Изграждат временен обект, в който заловените животни ще бъдат прибирани, стопаните ще си връщат срещу 400 лв. глоба

За 3 дни в общината са получени 15 сигнала за свободно пуснати коне из Дупница, трябва да се вземат крути мерки, заяви зам.-кметът Крум Милев на спешна среща със собствениците на коне в Дупница. На срещата, организирана от инж. Методи Чимев, присъстваха 7 от притежаващите най-много коне животновъди, представители на ОДБХ в лицето на д-р Първан Дангов и д-р Тимчев, шефът на РУП – Дупница, Борислав Динев, зам.-кметът Крум Милев и служители от администрацията. Причината за срещата бяха зачестилите пускания на свободно движещи се коне както в частните имоти, така и в самия град. “Само за последните 3 дни имаме получени над 15 сигнала на дежурния телефон на общината, отделно предполагам от тези на 112. Очевидно са нужни крути мерки, каквито ще предприемем, за да се спре това. Движещите се свободно коне, особено в отсечката от Дупница до село Бистрица, са много, което създава сериозни предпоставки за ПТП-та. Това, което ще бъде направено от нас, като страна по случая, е да изградим временен животновъден обект съгласно изискванията на ОДБХ, в който ще бъдат прибирани всички безстопанствени животни. До 10-ина дни ще преценим кое ще бъде мястото, за да бъде съгласно изискванията. Ще бъде назначен човек, който, след като изкара курса за хуманно отношение към животните, ще се занимава със залавянето на безстопанствени едри и дребни преживни животни. Всяко конфискувано животно собственикът впоследствие ще си го получи срещу съответната санкция от 400 лв., предвидена в наредбата, и разходите, направени за престоя на животното. Повторно нарушение е с двоен размер на санкцията”, обясни Милев.

Присъстващите животновъди се съгласиха, че са наложителни такива мерки, и поискаха да бъде направена регистрация на всички коне в общината. Не е тайна, че почти всички свободно пускани коне са собственост на хора от ромски произход основно от кварталите “Гиздова махала” и “Каваклия”. “Ще бъде направена съвместна акция от общината, полицията и ОДБХ за регистрация на всички коне с поставяне на чип, за да се знае абсолютно всяко животно на кого е собственост и впоследствие да му се търси отговорност. От полицията в лицето на Динев получихме пълна подкрепа за съдействие по решаване на проблема. Нещо повече. Полицаите ще бъдат тези, които ще издирят и връчват актовете на собственици на такива коне, които са глобени. Разпратени са вече предупредителни писма от община Дупница до всички собственици на животни за спазване условията за отглеждането им”, заключи Милев.

RELATED ARTICLES

1 COMMENT

  1. Тия коне, от 2 години са предпоставки, ама понеже сте си големци и не пътувата към селата не знаете за какво става въпрос били предпоставка за ПТП, еми като са, натоварете ги, направете ги на суджуци и ги раздайте на хората всичко тамън, защото има селяци които не се разбират от дума явно няма актове за тях и т.н.

Comments are closed.

Most Popular