Борисов: Доган не е получавал хонорар за Цанков камък

Премиерът Борисов по време на лятната младежка академия на ГЕРБ във Варна

Ние не сме атакували никой. Казахме, че съоръжението е счупено, обясни във Варна премиерът

 

“Дори там, където вкараха и ДПС, и… парите които са за Ахмед Доган са отишли… Аз се обадих лично на Вълканов (бивш вицепрезидент на “Мултигруп”) да го питам по тоя проект ли са му дали хонорар и той каза, че не е по този проект. Ние не сме атакували никой. Казахме, че съоръжението е счупено.” Това каза премиерът Бойко Борисов на десетата лятна академия на младежката организация на ГЕРБ във Варна по повод възмущението на Корнелия Нинова, че името й е замесено в проекта “Цанков камък”.

С БСП няма да влизате в спор за антикорупционния закон, каза още Бойко Борисов. Една партия се оценява, когато е на власт, не когато е опозиция. Когато всички инструменти за управление са в нея. БСП, когато имаха на два пъти, поне откакто аз съм в политиката, възможност да приемат и приложат тези закони, приеха само един закон, който по своята същност е закон, защитаващ корупцията през 2008 г. Задължавам всички от МГЕРБ и ПГ на ГЕРБ да прочетат и научат този закон, защото той показва истинската същност на БСП. След управлението на Тройната коалиция, те приеха закон, с който оневиняват всяка корупция в държавата по време на тяхното управление, заяви Борисов.

Когато спорите за такъв закон, казвате: „Много ви обичаме, много сте хубави, много сте умни, по- добри сте от нас, но когато ви се даде властта, вие приемате такъв закон“. Сега нашия – лош. Аз не съм ги чул те да излязат и както в църквата да кажат „Отричаш ли се от Сатаната? Отричам се!“ Три пъти да излезе г-жа Нинова, да се отрече от Сатаната, сиреч от закона си от 2008 г. и да каже „Сега като сме се отрекли, и сме чисто нови, не сме 130-годишни, предлагаме този закон“ с радост ще я изслушам, каза още премиерът.

Дали сме били пари за смесените райони. За радост или за беда, огромната част от кметовете са от ГЕРБ, другите са от ДПС и тук-таме има някой от БСП, коментира Борисов обвиненията на БСП, че правителството отпуска пари общини с кметове от ГЕРБ и ДПС. Той заяви, че тези пари целево са давани за улици, по които не може да се мине, за детски градини, за канализация, за чешми и водоснабдяване, за обредни домове, за спортни площадки, за саниране на училища.

Те са по искане на кметове, по искане на партии. Ние сме минали, разгледали – неотложно е трябвало да бъдат направени и сме ги направили. Говореха за дълга, какъв дълг сме взели – ей го, той си стои във фискалния резерв. Просто парите са евтини и е хубаво държавата да има мазнинка, да има буфер, да има сигурност. Не се знае утре какво ще стане, но парите седят във фискалния резерв и всеки ги вижда. Премиерът добави, че с усилията, които правителството полага за стабилност и по отношение на данъчната политика безработицата в страната пада. 11 000 души работят по това да вкараме всички в училището. Въпросът е че десетки хиляди деца не са ходили на училище. Ако обществото не ни подкрепи, няма да успеем. Началото особено ще бъде много трудно.

Кое налага най-бедната държава да купува най-скъпата възможна военна техника, попита Борисов. Чух, че трябва да купим най-скъпото, което се продава на пазара. Кое налага да купим най-скъпия възможен хеликоптер, най-скъпия възможен самолет и най-скъпия изтребител? Ние, когато провеждаме търгове и обществени поръчки за дружества и организации – едни купуват „Шкода“, други – „Дачия“, трети купуват „Фолксваген“. Не се хвърлят всички на „Мерцедес“ и „Пасат“. Има и друг тип самолети, друг тип бронетранспортьори, които струват много по-малко пари.

Премиерът каза още, че партията също е за модернизиране на армията и я модернизира и припомни, че в мандатите на управление ГЕРБ са били купени най-скъпите и най-съвременни хеликоптери – “Пантер” и “Кугър”. Той допълни, че програмата за обновяване на армията е 10 милиарда лева, а за подмяна на влаковете – 280 милиона лева. Премиерът каза, че всичко в държавата е важно – и линейки, и пожарни, и опери и т.н. По думите му по тази причина в развитите държави всяко правителство надгражда. Той каза, че е с огромно уважение към политическите си опоненти, но по думите му “след всеки техен мандат заварваме огромни плащания”.

 

Въвеждането на тол системата в страната ще даде възможности да се обновят в голяма степен пътищата впоследствие, обясни премиерът Борисов пред участниците в Десетия летен университет на младежката структура на ГЕРБ. Той коментира, че магистрала “Хемус” е жизнено важна за страната. Премиерът посочи, че лотовете на магистралата до Ловеч и Търговище вече се правят, а в рамките на мандата ще бъде подминато Велико Търново и ще бъде достигнато Търговище.

За проекта за антикорупционен закон премиерът каза, че е бил консултиран с Европа и с неправителствени организации и мисли, че се предлага нещо добро. Борисов коментира още, че с усилията в данъчната политика и стабилността безработицата в страната пада.

По въпросите на енергетиката премиерът каза, че е убеден, че газовият хъб “Балкан” ще се осъществи. Той припомни, че 80 процента от компресорните станции на Балканите са в България. Ние вече имаме готовност от Турция да си направим интерконектор за около 15-16 млрд. куб. м. По думите на Борисов за хъба ще има български газ – от Черно море, и от Румъния, и от Азербайджан, и от Турция, и от Гърция. За да стане мощен хъбът ни, ни трябва и директен руски газ.

Премиерът заяви още, че се работи усилено и за АЕЦ “Белене” да бъде намерен инвеститор, защото по думите му “3 млрд. лева са загробени в “Белене”.

Борисов допълни, че е оптимист и с големи, включително и китайски държавни инвеститори, проектът може да стане.

В летния университет на МГЕРБ, освен премиера участват и министрите Екатерина Захариева, Томислав Дончев и Ивайло Московски.