Wednesday, May 8, 2024
HomeРегионСамоковЧитателите ни пишат:Кметът Георгиев за гатер или къща отпусна помощ от 1500 лв....

Читателите ни пишат:Кметът Георгиев за гатер или къща отпусна помощ от 1500 лв. на гл. лесничей Любен Тонев в Самоков?

 

Тонев: Наводнението съсипа дома ми, изхвърлих дюшеме за 500 лв., складът за дърва отдавна не работи

Лесничеят Любен Тонев е един от тримата самоковци, които ще получат най-голяма парична помощ от общината заради наводнението в размер на 1500 лв., но за къщата му, или по-скоро гатерът му за дърва, ще бъде подпомогнат?

Владимир Георгиев

Това питат на редакционните телефони самоковци, които се опасяват, че помощта може да отиде не по предназначение. Хората питат: „На какво основание старши лесничеят към ДГС – Самоков, Любен Тонев получава една от най-големите помощи, като на посочения адрес виждаме склад за дърва? Гатер ли е това? Редно ли е да се лишават десетки самоковци от помощи? Нарушиха ли закона самоковските овластени? Ще се самосезира ли прокуратурата?”.

Правилата за отпускане на помощите за наводнението бяха утвърдени от кмета Владимир Георгиев и съветниците на последното извънредно заседание. Читателите настояват за отговори и поискаха да се направи проверка на информацията, предоставена от община Самоков и на сесията на Общинския съвет. Общинска администрация – Самоков информира официално, че най-пострадалите три лица – един от които е горският служител Любен Георгиев Тонев, и още две лица, които попадат в първа категория засегнати от наводнението, ще получат по 1 500 лв.

Читатели на в. “Вяра“ питат още чрез страниците ни: „Правомерно ли е най-голямата финансова помощ да получи Любен Тонев и отговаря ли на изискванията? Комисията правилно ли е определила категорията на лицето да няма други приходи? Ако е определила правилно – на какво основание се дават толкова много пари, след като става дума за помещение, което се използва за склад за дърва – както е обявено на табелката на входната врата „Дърва за огрев“? Обектът се охранява от СОТ. Вярно ли е, че дворното място е отдадено под наем на фирмата на сина му „Гавадиновлес“, за да го ползва за гатер?”

Вестник „Вяра“ направи проверка на място и засне посоченото в читателския сигнал помещение, което се намира в Самоков, при моста за Ихтиман. Доколкото се вижда, зад високата ограда има голям двор и е възможно да се ползва за склад на дървесина, както всъщност е и обявено на табелката „Дърва за огрев“. В двора се вижда и тир с надпис „Гавадиновлес“.

Чрез в. “Вяра“ читателите очакват официалното становище на общинската администрация относно казуса и предоставената помощ на Любен Тонев. Потърсен за коментар, Тонев сподели пред „Вяра“: „Още никакви финансови средства не съм получил, а мога да ви покажа какви разходи имам само дотук. Къщата се намира на „Ихтиманско шосе“ №18. Там живее майка ми. Да, къща е, но има и склад за дърва, има си всичко в същия двор. Гатерът отдавна не работи. Но ние говорим за нанесени щети по къщата, не за нещо друго. Отговаряме на изискванията за финансова помощ. Елате да видите, дюшемето на първия етаж – всичко съм изхвърлил, а ми струва само то над 500 лв., бетонирал съм наново основите, стените да не говорим, за секциите и останалата покъщнина също. Имотът се води на мое име, затова аз фигурирам в списъка за помощ. Синът ми Георги няма нищо общо там. Синът ми има склад, който е от другата страна и има и място до него, но не работи“. Това сподели в телефонен разговор Тонев. На въпроса: Синът ви заплаща ли ви наем, за да ползва тези помещения? Тонев отговори: “Не, договора съм го дал безвъзмездно да осигури охраната. Има договор между него и мен, той отговаря за охраната. Помещението отговаря на изискванията за получаване на помощ от общината за наводнението. Идваха три комисии, не една и две. Щетите все още се виждат. Стените още не могат да изсъхнат, майка ми все още не може да живее там. Живее в офиса, елате, погледнете и ще видите за какво става въпрос“ – каза Тонев.

В сайта на община Самоков е публикувана следната информация: Общинска администрация, гр. Самоков, уведомява всички граждани, че по предложение на кмета на общината на 10.08.2017г. е прието решение на ОбС – Самоков за отпускане на еднократна финансова помощ на пострадалите от бедствието (наводнението) лица. С решението си Общинският съвет утвърждава следните основания и ред за получаване на еднократната финансова помощ:

Основания:

  1. Да имат постоянен и/или настоящ адрес на територията на община Самоков.
  2. Да нямат изискуеми задължения към община Самоков.
  3. Да не притежават недвижимо или движимо имущество, от което получават доходи.
  4. Да не са продавали недвижимо или движимо имущество за срок от една година преди подаване на молбата за отпускане на помощ.
  5. Да не са получавали и да не получават помощ на същото основание от друг орган или институция, с изключение на лицата, попадащи в първа група, за които посоченото основание не се прилага.
  6. Жилището, в което са настъпили щетите, да е единствено за семейството, да не е застраховано в застрахователна институция и да има документ за собственост.
  7. Засегнато е имущество и/или помещения от жилището, които са необходими за задоволяване на естествени човешки потребности и осигуряване на нормален живот на живеещите там лица.
  8. Да не са регистрирани и да не развиват дейност по ТЗ и/или като земеделски производители.
RELATED ARTICLES

2 COMMENTS

  1. Тези помощи ги раздадоха по същата схема както и санирането на няколко частни къщи по програмата за саниране . Който има човек в общината на него дават,така е в Самоков!

  2. Както се казва:”Мижи да те лажем”.КметО поряза доста народ с глупавите си изисквания.Обаче крайречната зона му се получи страхотна,нищо че се оскъпи два пъти!!

Comments are closed.

Most Popular