Friday, May 17, 2024
HomeРегионБлагоевградCOVID зоните буксуват! Пациенти от Кюстендилска и Благоевградска област дискриминирани с безплатните...

COVID зоните буксуват! Пациенти от Кюстендилска и Благоевградска област дискриминирани с безплатните лекарства

  • Д-р Силвия Стефанова: Много се съмнявам, че лекарственият списък е правен от хора, лекували COVID болни

  • Каква е идеята за тези ковид центрове, министър Кацаров? -пита зам.-председателят на НСОПЛ в област Кюстендил

В разгара на четвъртата вълна на COVID-19 пациентите от Кюстендилска и Благоевградска област продължават да са дискриминирани по отношение на безплатните лекарства за домашно лечение на коронавирусна инфекция. Причината -разкриването на ковид зоните продължава да буксува.

В цялата област Кюстендил все още няма разкрит център за лечение на COVID-19. Това означава, че пациентите все още не могат да се възползват от възможността да получат безплатни лекарства. „Това е заложено в наредбата, която е издал министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров. Защо – въпросът трябва да  бъде към него. Да, нашите пациенти са дискриминирани по отношение на получаването на лекарства. Имаме списък в нашите компютрите, но сме лишени от тази възможност и не зная защо”. Това заяви в ефира на Btv зам.-председателят на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в област Кюстендил д-р Силвия Стефанова. Липсата на COVID център не е проблем, свързан с лечението на пациентите според специалиста, тъй като те получават помощ от лекарите. „Аз имам активни случаи на COVID, които лекувам в момента, и нито един от тях не ме е попитал защо няма COVID център или къде се намира той. Хората знаят какво се случва в големите градове, запознати са, но при нас сякаш този въпрос не съществува. Аз се опитвам да търся, да организирам, да помагам, ако е възможно да организираме такъв, но за пациентите този въпрос не стои. Колегите и аз работим и така се справяме. Стресът от COVID-19 е толкова голям, че безплатните лекарства са последната им грижа”, сподели още д-р Стефанова. Средно по 15-20 души на ден със симптоми на коронавирус минават през личния й кабинет. „Слава Богу, на територията на нашия град действа Триажен център и общината плаща за него, не Здравната каса и не държавата. Там те се тестват и идват при нас или тръгват като ковид положителни по съвсем различен път”.

Д-р Стефанова изрази съмнение по отношение на лекарствения списък, от който пациентите могат да се възползват за домашно лечение. „За да може лекарите да изписват безплатни лекарства, трябва да се обсъди списъкът, защото много се съмнявам, че той е правен от хора, които са лекували COVID болни, тъй като в него има много недомислия. Това е личното ми мнение и не ангажирам никого. Списъкът е неадекватен, твърде малък е и в него съществуват неща, които на практика не трябва да се използват по всички правила”, коментира общопрактикуващият лекар.

Според д-р Стефанова закупуването им не е проблем нито ценово, нито като изписване, нито като закупуване от пациентите. „Тези лекарства не са дефицитни. Още повече използването на част от тях в домашни условия не виждам как ще стане. Там има инжекционна форма. Въпросът е кой ще прави инжекционна форма на пациентите на „Фраксипарин”? Това е антикоагулант. Този списък не би помогнал по никакъв начин според мен. Така виждам нещата аз”, изрази мнението си д-р Стефанова.

Общината помага, РЗИ-Кюстендил помага, министърът се надявам вече да е наясно и аз лично да получа отговора каква е идеята за тези ковид центрове. Може би в големите градове има смисъл да съществуват, но не и в този вариант”, заключи д-р Стефанова.

В началото на изтеклата седмица директорът на РЗОК-Кюстендил д-р Сашо Котев съобщи, че предстои разкриването на ковид зони в областта. Център за лечение на COVID ще бъде открит в частната болница „Свети Иван Рилски 2003” в Дупница и в МБАЛ д-р Никола Василев в областния град. Към днешна дата обаче болните от коронавирусна инфекция все още не могат да получат безплатна рецепта и чакат разкриването на новите здравни звена.

Пациентите от Благоевград също не могат да се възползват от възможността за безплатно лечение в домашни условия, тъй като и там няма разкрит център. Според председателя на Българския лекарски съюз в Благоевград д-р Георги Георгиев немалка причина за забавянето са изискванията за откриване на подобни зони. „Има медицински центрове, които трудно отговарят на условията за откриване на такава. Някъде проблемът е пространството, на друго място е апаратурата и не на последно място проблемът с кадрите”, коментира д-р Георгиев. Съгласно изискванията, за да работи такава зона 12 часа, тя трябва да има няколко терапевти, специалисти по вътрешни болести, инфекционисти и пулмолози и други.

На фона на липсващите все още ковид зони расте броят на регистрираните заболели в целия Югозапад. От седмици новите случаи в Благоевград непрекъснато се увеличават и преминават  бройката от 100 души на ден. Натискът върху здравните заведения е голям и се налага разкриването на нови отделения, които да поемат нуждата от хоспитализиране на пациентите. В червената зона е и област Кюстендил, като също от седмици новорегистрираните  в Дупница са два пъти повече от областния град, а лекуващите се в болниците са три пъти повече.

На фона на поредния пик лекарите вече са скептични към идеята за реализирането на т.нар. ковид зони. Голяма част от тях ги определят като поредната буксуваща новост в здравната система. Те изтъкват факта, че като цяло са недомислени и увеличават пътя на заразения с коронавирусна инфекция от диагностицирането му до неговото лечение. „Сега човек със симптоми на заболяването се свързва с личния лекар. За да може да се възползва от възможността за безплатно лечение, той трябва задължително да бъде тестван, за да бъде регистриран в Единната информационна система на болните. След това ще бъде насочен към специалистите в ковид зоната на съответния Медицински център. Ако има собствен рентген или лаборатория, той ще премине през тях, ако не – ще бъде насочен към такава в съответния град, с който центърът има сключен договор”, коментират здравните специалисти.

Според медиците е спорен и въпросът кой ще носи отговорността за лечението на пациента в случаите, когато той се влоши. Дежурствата в зоните се поемат от различни специалисти, като е възможно болният да попадне на лекар, който е различен от този, който е осъществил първичния преглед и назначил първоначалната терапия. В случай че пациентът се влоши в часови диапазон, различен от работното време на центъра, той отново ще бъде принуден да търси помощ от личния си лекар или центровете за спешна медицинска помощ. В същото време Здравната каса ще заплаща 50 лв. за два прегледа през 10 дни на болен, преминал през зоната.

Медиците поставят под въпрос и лекарствения списък за т.нар. „безплатно” лечение в домашни условия, където присъстват медикаменти, които не могат да бъдат ползвани в домашни условия, но пък липсват важни лекарствени препарати с доказан ефект върху тежкото инфекциозно заболяване.

Ковид зони ще бъдат открити в Петрич и Гоце Делчев. След сключени договори с РЗОК от понеделник пациентите със симптоматика на коронавирусна инфекция ще могат да получат лечение е МЦ „Доверие“ на д-р Орфей Дуевски в гр. Петрич и МЦ „Артро“ на д-р Ангел Попов в гр. Гоце Делчев. Болните, преминали през ковид зоните, които са с положителен тест, имат право на рецепта за безплатни лекарства при домашно лечение и два прегледа.

RELATED ARTICLES

Most Popular