Friday, May 3, 2024
HomeРегионДупницаЦените на основните храни скачат нагоре! Пенсионери в Дупница посрещат зимата с...

Цените на основните храни скачат нагоре! Пенсионери в Дупница посрещат зимата с тревога

  • За съжаление нещата ще стават все по-зле и по-зле, прогнозират хората в третата възраст

  • Антикризисните добавки: Дават ти повече за малко и после ти го взимат, все едно си умрял… Това е демагогия! 

Цените на основни хранителни продукти продължават да се повишават, показват данните на Държавната комисия за стокови борси и тържища.
В средата на септември спрямо предходната седмица увеличение има при захарта с 2,2 на сто, брашното тип 500 – с близо 3 на сто и яйцата с 5%. Продължава тенденцията за ръст на цената на олиото, като бутилка от 1 литър вече се продава по 3,20 лева на едро.
Поскъпване се забелязва и при млечните продукти. Килограм от кравето сирене струва 7,27 лв. на едро. В същото време сиренето с палма запазва цената си и се продава по 3,62 лева за кг. с 2,2% се е вдигнала цената на киселото мляко, докато тази на прясното е намаляла минимално с 0,6 на сто.
По-сериозни движения има при цените на плодовете и зеленчуците. Сезонно падат цените на ябълките и гроздето, полските домати и оранжерийните краставици. Поскъпват обаче корнишоните с близо 7 на сто и на едро могат да се купят за над 2 лева за кг. Фармацевтите пък масово твърдят, че скоро се очаква и драстично поскъпване на редица лекарства.
„Вяра“ попита пенсионери от Дупница дали са доволни от антикризисните добавки и предстоящото преизчисление на пенсиите на фона на идващата зима и по-високите цени.
„Аз в момента взимам 300 лева, като към тях влизат и тези 50, които вече ни ги дават повече от година заради пандемията. Тези 120 лева, които ще отпуснат до Нова година, са само за тези три месеца. Това е една демагогия. Колкото до преизчисляването, мен ще ме върнат още по-назад и пенсията ми ще стане само 320 лева. Значи сега, в продължение на 3 месеца, ще получавам по 420 лева и после ме връщат на 320. Дават ти повече за малко и после ти го взимат. Какво значи това? Все едно си умрял за тях. Няма такива работи, каквито говорят, че най-ниските пенсии ще са поне 370-380 лева. Мога дори да се обзаложа с всеки, който твърди обратното. Направил съм изчисленията и ще взема едва 320 лева, защото моята пенсия е мизерна. Когато станах пенсионер, ми дадоха 122,50 лева с 34 години трудов стаж. Това го няма никъде по света! Кажете ми – как да съм доволен от увеличаване и преизчисление? Не мисля, че нещо може да се промени към по-добро нито сега, нито за в бъдеще. Всичко е популизъм, лъжа и измама“, коментира разпалено Евгени Райчин.

Валентин Николов

Валентин Николов пък смята, че най-доброто решение за него и другите пенсионери е индивидуалното преизчисляване. „120-те лева пак са малко, ако правим сравнение с другите държави. Лошото е, че с тези 120 лева се получава едно приближаване на парите за тези с минимални пенсии и тези, които са работили много повече и би трябвало да получават по-висока сума всеки месец. Никога не съм бил член на БСП, но според мен тяхното предложение отпреди няколко години за преизчислението на пенсиите е добро. Така всеки един пенсионер ще получи пари според заслуженото. Ще дам за пример учителите. Един учител, който се е пенсионирал преди 10-15 години, взима много по-малко от негов колега със същия стаж, който обаче е влязъл в пенсия сега. Такава голяма разлика е недопустима. Истината е в индивидуалното преизчисляване за всеки един гражданин. Отделно от това, за да се вдигнат и пенсии, и детски надбавки, и социални помощи, трябва да се увеличат и заплатите. Работещите трябва да бъдат осигурявани на по-големи заплати, за да има повече приходи от осигуровки и така да може да се увеличат и пенсиите“, каза пред „Вяра“ дупничанинът.  Най-възрастният дупничанин, с когото „Вяра“ разговаря, изрази най-голям песимизъм за бъдещето. „Няма как да съм доволен нито от тези 120 лева, нито от предстоящото преизчисление. Моята пенсия в момента е малко над 300 лева. Каквото и преизчисление да има, едва ли ще стане повече от 400, дори не ми се вярва да стигна до тази сума. С напредването на възрастта ми се появиха и здравословни проблеми. Давам близо 150 лева на месец общо за лекарства и така ми остават по-малко от 200 за целия месец. Е, кажете ми как да живея с тези пари? Отопление ли да си платя, храна ли да си купя, данъци и сметки ли да си платя, кое по-напред да направя? А и постоянно ни плашат, че тепърва цените на храните и тока ще се увеличават още повече през идните месеци. Не знам какво ще се случи, но изобщо не съм оптимист за бъдещето. Мизерията в страната ни изгони много младежи, същото важи и за Дупница. За съжаление смятам, че нещата ще стават все по-зле и по-зле“, заяви възрастният мъж, който не пожела да бъде сниман.

 

Димитър ИКОНОМОВ

RELATED ARTICLES

Most Popular