Туристи от Долна баня изкатериха Стобските пирамиди и се поклониха пред мощите на Чудотвореца в Рилския манастир

 

 

Продължават празничните прояви на долнобанските туристи от дружество “Ибър” в рилския град, посветени на 115-та годишнина от създаването на местната планинарска организация.

Група от 30-тина туристи направиха пътуване до едно от най-светите места на България – Рилският манастир.

На тръгване в автобуса всеки един от участниците получи специално направената за случая диплянка от инж. Светла Стоименова – член на Управителния съвет на дружеството и с пожелание за приятна среща с красивата рилска природа от председателката на туристическо дружество “Ибър” Елена Сухарева.  Пътувайки към Рилския манастир групата се отби в кюстендилското село Стоб и бяха посетени прочутите Стобски пирамиди, както новопостроената църква “Свети вмчк Прокопий”. Много от туристите, разхождайки се в околностите набраха и първите лечебни билки и стъкмиха красиви букети.

По обяд всички си направиха паметна снимка пред входа на Рилската Света обител, след което запалиха свещ за здраве в църквата “Рождество Богородично” и се поклониха пред мощите на основателя на манастира Преподобни Йоан Рилски Чудотворец – небесният закрилник и покровител на българския народ.

На връщане в горещият юнски следобед долнобанските туристи се отбиха до Сапарева баня за кратка почивка, където на Гейзера бяха отличени планинарите, набрали най-много лековити билки през празничния ден.

Първото място заслужено спечели Гергана Граматикова с общо 38 на брой билки, а след нея се наредиха Соня Костова с 31 и Димитрина Иванова с 30-сет билки. Награди заслужиха още и Слада Попова, Теменужка Генева и председателката Елена Сухарева.

Така щастливи и доволни от поредната среща и преживеното с красивата природа, история и духовна святост групата долнобански туристи се завърнаха в родната Долна баня.

Любомир Кузев