Wednesday, May 1, 2024
HomeРегионРила40-сет пенсионери, начело с Атанаска Лазарова от Долна баня, запалиха свещички за...

40-сет пенсионери, начело с Атанаска Лазарова от Долна баня, запалиха свещички за здраве в 200-годишен храм по време на екскурзия в Същинска Средна гора

 

 

40-сет долнобански пенсионери от клуб “Надежда” в рилския град, водени от председателката Атанаска Лазарова си направиха чудесна еднодневна екскурзия от подножието на Рила до Същинска Средна гора. Тук те последователно посетиха историческата местност Оборище и се поклониха пред делото и паметта на първите български народни избраници във Великото народно събрание, взело решение за избухването на Априлското въстание през 1876 година, след което се разходиха в знойния юнски ден из град Панагюрище и разгледаха някои от многото забележителности. Хората от третата възраст посетиха 200-годишния храм “Свето Въведение Богородично”, където запалиха свещ за здраве и се помолиха пред Божията Майка. Разходиха се и из центъра на средногорския град, като си направиха паметна снимка пред народно читалище “Виделина”, след което се разходиха и до къщата – музей на “Райна Княгиня” и паметника, издигнат в нейна чест за родолюбивото й дело, ушивайки бунтовното знаме за Априлската епопея.

По обяд групата пристигна във възрожденска Копривщица и след като се подкрепи и направи обяд разгледа центъра на града – музей с паметника, където също увековечиха посещението си тук със снимка, пенсионерите се отправиха към къщата-музей на най-нежния поет на България Димчо Дебелянов. Долнобанци донесоха в бунтовна Копривщица спомени от някокашното село и къщата на големия брат на Димчо Илия Дебелянов, където не веднъж е гостувал поета. Хората от третата възраст се поклониха и пред гроба на Димчо Дебелянов с изваяната фигура на вечно чакащата го майка в двора на църквата “Успение на Пресвета Богородица”.

В късния следобед след двучасово пътуване групата отново се завърна в родната Долна баня, заредена с много емоции и настроение от организираната и осъществена чудесна екскурзия.

Любомир Кузев

RELATED ARTICLES

Most Popular