ДПС: Доган никога не е бил консултант на ”Цанков камък”, Десислава Атанасова: Сигналът не е срещу почетния председател на ДПС

От партията обвиниха медии в спекулации срещу почетния лидер.

 

ДПС излезе с остра позиция “срещу разразилата се кампания, намесваща името на почетния председател на ДПС д-р Ахмед Доган с проекта “Цанков камък”.

В последните дни в някои медии се появи информация, че се готви ново разследване и дори задържане на Доган. Това беше обвързано със сигнала на ГЕРБ до прокуратурата заради строителството и финансирането на “Цанков камък”. От партията обаче отрекоха такава връзка.

А самият бивш лидер на ДПС заяви в интервю за електронна медия, че няма за какво да го разследват и арестуват.

Днес от пресцентъра на партията пък публикуваха официално становище, в което се казва:

“Пропагандната машина и почините на черния ПР, които се проявиха в разразилата се кампания, намесваща името на почетния председател на ДПС д-р Ахмед Доган с проекта “Цанков камък”, както и всякакви спекулации по темата, са опит за отклоняване на общественото внимание от корупционните скандали и управленската безпомощност и некомпетентност, които белязаха първите 100 дни на правителството.

В тази връзка заявяваме, че д-р Доган не е и не следва да бъде свързван нито с проекта “Цанков камък”, чийто консултант не е и никога не е бил, нито с каквито и да е други спекулативни твърдения.

Всеки опит за реализиране на внушения в стил “теория на конспирацията” погазва етичните и професионални медийни правила, а всяко съучастие в производството и тиражирането на фалшиви новини от страна на представителите на управляващата партия, коалиционните й партньори, както и на медиите, които ги публикуват, отдалечава България от европейските стандарти. Нещо повече – подава тревожни сигнали към европейските ни партньори за състоянието на демокрацията в страната, която ще поеме председателството на Съвета на ЕС само след по-малко от 5 месеца”.

През февруари 2011 г. обаче Върховният административен съд оправда Ахмед Доган по делото за конфликт на интереси, заведено срещу него заради хонорара му от близо 2 млн. лева, взети именно заради работата му около този проект. Той получи парите от Института по строителство и минно дело – дъщерно дружество на “Минстрой”, по сключени през 2008 г. договори.

Тогава от парламентарната комисия за конфликт на интереси сметнаха, че с получаването на хонорара действащият по това време депутат и дори мандатоносител се е поставил съзнателно в икономическа и политическа зависимост. Съдът обаче прецени, че няма никакви доказателства, че хонорарът е повлиял върху безпристрастно и обективно изпълнение на задълженията му.

Освен това ВАС прие, че Доган е сключил договорите за консултантски услуги преди влизането в сила на Закона за конфликт на интереси и не е длъжен да ги декларира.

Четирите консултации, които той направил, пък не били пряко свързани с изграждането на “Цанков камък”, а с други съоръжения от цялата водна каскада.

На въпрос дали този сигнал е насочен срещу Ахмед Доган, депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова обяви, че сигналът не е срещу конкретна личност. Много хора са замесени, обяви той.

Държавата е финансирала близо 600 млн. лв. допълнително за този проект. Съгласни ли са българските граждани сега допълнително да плащат за ремонта на “Цанков камък”, попита Десислава Атанасова от ГЕРБ по Нова телевизия.

Тя също отрече връзка с почетния председател на ДПС, като заяви:

“Не трябва да се търси връзка между подаването на нашия сигнал за “Цанков камък” и изказването на Ахмед Доган. Ние още преди седмица казахме, че ще подадем сигнал, за да се види дали този проект е рентабилен, каква е техническата му обезпеченост и как е реализиран”.