Sunday, May 5, 2024
HomeНовиниБългарияМинистър: Чашката на язовир “Цанков камък“ не е спукана и няма опасност...

Министър: Чашката на язовир “Цанков камък“ не е спукана и няма опасност за хората, в момента НЕК извършва планов ремонт на хидросъоръжението

 

Около 200 млн. са били разходите при „Цанков камък“, които са извършени, без да бъдат проведени обществени поръчки, целият негатив от този проект се поема от НЕК

Около 200 млн. са били разходите при „Цанков камък“, които са извършени, без да бъдат проведени обществени поръчки при наличие на законови основания за това.

Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова на пресконференция за основните приоритети от управленската програма на правителството в сектор „Енергетика“ за периода 2017-2020 година в отговор на журналистически въпрос относно управлението на БСП в сектора и „Цанков камък“.

Петкова обясни, че през 2012 година като директор на Агенцията за държавна и финансова инспекция извършила поредица от проверки в НЕК и една от тях била свързана с проекта „Цанков камък“.

Знам със сигурност, че договорът е сключен през 2003 година с австрийската кампания „Алпина“, не е проведена обществена поръчка, защото става въпрос за международно споразумение“. „Има важно „но“, което трябва да се знае – през 2005 година се подписва допълнение №3 и се извършват допълнителни разходи за изместване на пътя Девин-Михалково. Договорената цена за тези дейности е 41 млн. евро. Установихме, че при този тип действия е налице нарушение в законодателството относно обществените поръчки“, посочи Теменужка Петкова.

Според нея прокуратурата ще каже кои са отговорните лица. В докладите ясно са посочени периоди, лица и действия, заяви министърът.

Теменужка Петкова заяви, че чашката на язовир “Цанков камък“ не е спукана и няма опасност за хората. Тя обясни, че в момента НЕК извършва планов ремонт на хидросъоръжението и заедно с това ремонтира скъсана геомембрана.

По думите й НЕК продължава да плаща заема за „Цанков камък“ към няколко банки, този заем ще бъде платен в края на 2019 година. НЕК инвестира около половин млрд. (евро) собствен ресурс. Целият негатив от този проект се поема от НЕК, заяви енергийният министър. Инвестициите от този проект ще се върнат след няколкостотин години, пресметна Петкова.

„Когато някой пита защо НЕК е в такова състояние, какво се е случило с българската енергетика и колко добре е била НЕК преди, а колко зле сега, трябва да се върнем назад във времето да видим кой какво е направил“, категорична е Теменужка Петкова.

Хидровъзелът стана известен с това, че е строен от три правителства, проектната му цена бе увеличена повече от два пъти, рентабилността му е доста съмнителна, а консултант по него бе сегашният почетен лидер на ДПС д-р Ахмед Доган. За консултациите си той получил 1.5 млн. лв. хонорар.

Един формален технически преглед на съоръжението обаче отново разбуни духовете около него. Бе открита пукнатина в чашката на язовира, което даде основание на ГЕРБ да поиска от главния прокурор Сотир Цацаров да бъде разследвано всичко около проектирането и строителството на съоръжението.

От ГЕРБ директно нападнаха БСП, като припомниха, че “Цанков камък” е строен при министър Румен Овчаров и заместника му Корнелия Нинова, която сега ръководи партията. Те не споменават обаче нищо за Ахмед Доган.

Корнелия Нинова вече обяви, че е завела дело срещу премиера Бойко Борисов за клевета. Тя е изпратила и писмо до австрийските власти с питане дали имат данни за корупция по проекта.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular