Tuesday, May 7, 2024
HomeНовиниБългарияНинова пита Виена има ли корупция при ”Цанков камък”?

Нинова пита Виена има ли корупция при ”Цанков камък”?

 

БСП публикува писмото на лидера си Корнелия Нинова до австрийския посланик заради твърденията на Бойко Борисов и ГЕРБ за корупция около “Цанков камък”. По-рано тя вече заяви, че дава под съд Борисов и всички, които я свързват лъжливо с проекта, и обяви, че ще уведоми австрийския посланик.

В писмото си до Роланд Хаузер Нинова пише:

“Ваше превъзходителство, във връзка с разразилия се в България в последните дни скандал относно проекта „Цанков камък” Ви моля да информирате австрийското правителство и австрийската прокуратура за това, че българският премиер Борисов определя този проект като корупционен. По този начин той въвлича държавата Австрия в корупционен скандал.

Уважаеми г-н Посланик, моля за Вашето съдействие австрийската страна да се произнесе по твърдението на българския министър-председател участвали ли са австрийски фирми в корупционни сделки в България и с кои български политици. Ние от БСП се обявихме за борба с паралелната държава и настояваме за пълната истина по този проект”.

Лидерът на левицата подчертава пред посланика, че проектът е в изпълнение на Меморандум за разбирателство за двустранно сътрудничество между България и Австрия за съвместни проекти във връзка с изпълнение на решенията на Протокола от Киото, подписан на 2.09.2002 г.

На 14 ноември 2003 г. във Виена са подписани договорите за финансиране. 100  млн. евро са осигурени с експортен кредит, гарантиран от австрийската банка Oesterreichische Kontrolbank Aktiengellschaft (OeKB). Останалите 120 млн. евро се осигуряват чрез търговски кредит, подчертава Нинова.

И допълва, че схемата на цялостното финансиране включва следните основни участници:

VA TECH Finance – водеща банка организатор;

Bank Austria Creditanstalt – банка организатор на експортния кредит в размер на 100 милиона евро с участници Fortis Bank, Raiffeisen Zentralbank, Societe Generale;

Credit Suisse First Boston – банка организатор на търговските кредити;

През 2004 г. е сключено споразумение с “Verbundplan” GmbH за изготвяне на работен проект и упражняване на авторски надзор по време на строителството. Самото строителство е изпълнено от консорциум от 3 австрийски фирми: Аlpine, Vatech hydro и Verbundplan, подчертава Корнелия Нинова в писмото до австрийския дипломат.

RELATED ARTICLES

Most Popular