Thursday, May 16, 2024
HomeРегионПерникГрупите от Люлин и Долна Секирна показват уникалния обичай „Посрещане на сурвакари...

Групите от Люлин и Долна Секирна показват уникалния обичай „Посрещане на сурвакари в българския дом“ в Пернишко

 

В пернишкото село Люлин си дават среща две от най-колоритните сурвакарски групи – от селата Люлин и Долна Секирна. По стара българска традиция в нощта на 13 срещу 14 януари те ще представят уникалния обичай „Посрещане на сурвакари в българския дом“, който се изпълнява само от тях.

Празничната програма ще започне в 17 часа. Люлинци се стремят да бъдат максимално автентични и затова говори последната награда от Международния фестивал на маскарадните игри – златен медал за поддържане и предаване на традиции. В рамките на вечерта ще вземат специално участие група войводи от национално сдружение „Хайдути“, ще бъде представена фотоизложба и експозиция на маски, произведени от майстор Деян Евгениев.

„Богата фолклорна програма и много атрактивни моменти ще съпътстват празничната вечер. Насладете се на гостоприемството ни“, сподели кметът на населеното място Евгени Евгениев.

Сурвакарската група от село Люлин е основана през 1927 година. В сегашния си вид групата е съставена предимно от младежи и деца. За първи път участва в Международния фестивал на маскарадните игри през 1970 г. Участниците са преоблечени като бюлюкбашия, булка, младоженец, свекър, свекърва, поп, мечка, мечкар, циганчета. Останалите са с ликове.

Групата печели грамота и награди на фестивала „Кукове“ в град Раковски. През 2012 г. получава първа награда от конкурса „Мечка и мечкар“ в рамките на Международния фестивал на маскарадните игри „Сурва“ в Перник и награда за цялостно представяне. През 2016 г. печели специална награда на кмета на община Перник.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular