Sunday, May 19, 2024
HomeРегионПерникИзвестни историци решават бъдещето на крепостта „Кракра” в Перник

Известни историци решават бъдещето на крепостта „Кракра” в Перник

Водещи български историци идват в Перник, за да обсъждат миналото, настоящето и бъдещето на крепостта „Кракра“. Дискусията ще се проведе на 14 март от 15 часа в конферентната зала на Двореца на културата. В нея ще се включат преподаватели от Историческия факултет на СУ „Св. Климент Охридски”. Сред тях са заместник-деканът доц. Георги Николов – специалист по средновековна българска история, проф. Тотко Стоянов – специалист по антична археология, гл.ас. Даниела Стоянова, специалист по археология, както и проф. Надя Манолова, специалист по българско възраждане и доц. Александър Николов – специалист по средновековна история, които са перничани.

В обсъждането ще участва и общинското ръководство с кмета Вяра Церовска, а специалисти от Регионалния исторически музей ще припомнят правени проучвания на старинната крепост на пернишкия болярин.

„В рамките на срещата ще разкажем за историята на тази крепост, какво се е случило през античността, средновековието и възраждането. Ще обсъдим и състоянието й в този вид, както и идеи, които ще я направят атрактивен обект, за да бъде полезна“, сподели доц. Георги Николов.

Пернишката крепост е в списъка на паметниците на културата с категория “национално значение”. Тук са разкрити 700 м крепостни стени и основи на 30 антични и средновековни сгради, две от седемте средновековни църкви са уникални. Най-ранната църква е от 6-и в. след Христа.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular