Кметът Вяра Церовска: Перник и Лесковац ще си сътрудничат в туризма

cof

Кметът на община Перник Вяра Церовска проведе първа работна среща по повод проект, свързан с трансграничното сътрудничество между Перник и сръбския град Лесковац. Работната тема, която беше обсъдена, е свързана с туризма на двете общини. В нея са включени фестивалът на сръбската скара «Рощилиада» и Международният фестивал на маскараните игри „Сурва“.

В срещата взеха участие зам.-кметът Денислав Захариев, Иван Искренов – началник-отдел „Подготовка и управление на проекти» и представители на туристическа организация в Лесковац Милан Петкович, Цоич Ранко и Миодрат Милкович и Горан Миленкович от център за развитие.

„Темата е интересна и нашият фестивал „Сурва“ е член на Федерацията на европейските карнавални градове. Той е най-авторитетната в България и на Балканите изява на традиционни народни игри и обичаи с маски. „Сурва“ популяризира достигнали до днес варианти на древна ергенска обредност, част от българската фолклорна традиция. С конкурсната си програма фестивалът е среща и надпревара на живите носители, най-популярни с наименованията „сурвакари“ и „кукери“, обясни кметът Вяра Церовска на представителите от сръбската страна, които също разказаха за техния фестивал. Следващата работна среща е насрочена за идната седмица.