Перничани обмислят гражданско неподчинение заради авариите в „Топлофикация”, шефът на КЕВР доц. Иванов: Дружеството дължи компенсация на потребителите, независимо от договорите

 

Предстои тристранна среща между регулатора, ръководството на общината и топлофикационното дружество

Битката на перничани срещу топлоснабдителното дружество „Топлофикация” не е приключила с проведения голям протест в центъра на града в сряда.

Това уточняват организаторите му и всички гневни жители на областния град, обединени в групата „Да се съберем на протест срещу „Топлофикация Перник”. Вече има предложения да се организират нови протести в Перник и в столицата, да се предприеме акция на гражданско неподчинение, при която да бъде затворен главен път Е-79, да се събира подписка и се заведе колективно дело срещу фирмата.

Според протестиращите изпълнителният директор на „Топлофикация” Любомир Спасов не е дал откровени отговори на поставените му неудобни въпроси за състоянието на ТЕЦ „Република”, за качеството на горивото, което се използва там, за формирането на сметките и точното отчитане на консумираната топлоенергия, за компенсациите заради студа в жилищата им. КЕВР е длъжна да търси трайно решение на възникналите проблеми с осигуряване на качественото топлоснабдяване в гр. Перник, независимо от уверенията на управителя на топлофикацията в града, че до края на сезона други аварии няма да бъдат допуснати. Това заяви председателят на КЕВР доц. Иван Иванов пред журналисти по повод сигнали на перничани за зачестили случаи на влошаване и прекъсване на топлоподаването в някои райони на града. Той подчерта, че по всяка от жалбите проверяващият екип на КЕВР е изискал от дружеството документи, информация и становища. Част от материалите са вече предоставени, като успоредно с това комисията е настояла и за допълнителна информация и сведения по всяка жалба. В съответствие с установения ред на всяка от жалбите ще бъде даден конкретен отговор. По инициатива на регулатора в следващите дни предстои тристранна среща в комисията с представители на община Перник и ръководството на „Топлофикация Перник“ АД за трайно решение на проблемите, информира ръководителят на КЕВР. Той обяви, че ще изиска ръководството на дружеството стриктно да спазва изискванията на нормативната уредба, които предвиждат при прекъсването на топлоснабдяването за период над 48 часа потребителите да не заплащат стойността на недоставената през съответния период топлофикационна услуга. Пояснено беше, че дружеството дължи такива компенсации на потребителите, независимо от типа договори, които те имат с топлопреносното дружество, в т.ч. и по програмата „Лоялен клиент“ за преференциални цени на доставяната топлоенергия. Във връзка с постъпващи сигнали, че Топлофикация Перник“ АД отказва компенсации на тези клиенти, на предстоящата тристранна среща КЕВР ще изиска тези договори от „дружеството и ще настоява те също да бъдат компенсирани. На проведена среща с областния управител на Перник Ирена Соколова и управителя на „Топлофикация Перник“ АД от дружеството са дали разяснения относно причините за зачестилите аварии по част от топлопреносната мрежа на града. Голяма част от нея е била изградена паралелно с амортизирани участъци на водоснабдителната мрежа и при пробиви студената вода облива прилежащите участъци на топлопреносната мрежа, които са с много висока температура. Това съприкосновение води до пробиви в топлопреносната мрежа, което налага подмяната и на част от мрежата на ВиК оператора, са заявили от „Топлофикация Перник“ АД.