Saturday, May 18, 2024
HomeРегионКюстендилНад 200 души от Кюстендил и Трън катериха първенеца Големи връх на...

Над 200 души от Кюстендил и Трън катериха първенеца Големи връх на 1480,5 м, черпиха ги с боб чорба

Туристите от ТД „Осогово“-Кюстендил със секретаря Силвия Михова извиха кръшно хоро

 

Туристи от ТД „Осогово“-Кюстендил се включиха в изкачването на връх Големи връх (1480,5 м) – първенеца на Ерулската планина, по покана на Трънското туристическо дружество.

Кръшно хоро се изви в село Горочевци.

Над 200 души взеха участие в изкачването на върха по новия туристически маршрут „Горочевци – Големи връх”. Преди изкачването първата им отбивка бе до едно ново земенско бижу – манастира “Свети Пантелеймон” в с. Смиров дол. Респектиращ по размери, с ювелирен мраморен олтар, красиви светини и уникална стенопис, този храм е поредният манастир, възстановен или открит в последните години. С право този район може да се нарече новата Света гора. Сборният пункт за 13 км преход в двете посоки бе в началото на село Горочевци. “Маршрутът е интересен. Най-живописен бе финалът, достигането на Големи връх, от който въпреки маранята се откриха хубави гледки към планините на Верило-Руйската верига, Краището, Рила, Витоша и др. Името на планината идва от закътаното в северните й части селце Ерул, което според легендите било заселено от рудничарското племе херули (част от готите), добивало злато в района”, разказа Силвия Михова, секретар на ТД „Осогово“ – гр. Кюстендил.

200 туристи към първенеца на Ерулската планина

Туристите хапнаха боб чорба, специално приготвена от стопаните на комплекса – подарък за всички, участници в изкачването. Въпреки нелекия преход туристите извиха и кръшно българско хоро. На връщане кюстендилската група разгледа манастира „Св. Петка” в трънското село Пенкьовци, който има стара история, за която не се знае почти нищо.

Гледката от високо е прекрасна

“Исторически източници дават основание да се смята, че в периода 14.-15. век е опустошен и изоставен. През 20-те години на 20. век е вдигната камбанарията от масивно дърво, дело на местен дърводелец – Христо Стойнев Богданов, който е правил дограмите на двореца в Царска Бистрица”, сподели още Михова и изрази благодарност на колегите си от туристическите дружества за поканата.

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular