Разполагат термовизионни камери по северната част на границата със Сърбия

 

Северната част на границата със Сърбия – от Брегово до Драгоман, ще бъде охранявана от автоматизирана система за наблюдение с термовизионни камери. Това се разбира от обществена поръчка, обявена от МВР, съобщи “Дневник”.

Прогнозната стойност е 4.89 млн. лв. (без ДДС), като финансирането идва от европейския фонд “Вътрешна сигурност”.

Камерите трябва да са с висока резолюция и лазерни далекомери с обсег минимум 10 км.

Елементите от системата за наблюдение ще бъдат изградени в зоната на граничните управления в Брегово и Драгоман.

Системата трябва да осигури непрекъснато наблюдение на границата, да открива признаци за подготвящо се нарушение, както и да проследява незаконно преминали границата хора и автомобили.

Предвижда се термовизионните камери да бъдат разположени в землищата на селата Куделин, Балей, Косово, Раброво, Киряево и Подгоре.

Според статистиката на МВР от началото на годината до края на юли 2017 г. при влизане в страната са задържани 504-ма души. 441 от тях са хванати на границата с Турция, като 351 на самата “зелена” граница и 90 на ГКПП.

За същия период на изхода на държавната граница са задържани 1930 души (230 без регистрация от български органи), от които 1743-ма са заловени на “зелената граница”, а 187 на ГКПП. 1684-ма са хванатите на границата със Сърбия, 60 от които на ГКПП. Числата показват, че на излизане от България през Сърбия се залавят над три пъти повече хора, отколкото на влизане през Турция, при положение че на западната граница няма ограда, а голяма част от нея не е покрита и от камери.