Около 5 процента от населението на света е употребявало наркотици

 

  • Терористите се възползват от производството на кокаин и опиум

 

Около 5 процента от световното население е използвало наркотици поне веднъж през последните години, а близо 30 милиона души може да са зависими от дрога до такава степен, че да се нуждаят от лечение, обяви Службата на ООН по наркотиците и престъпността, цитирана от Асошиейтед прес.

В годишния си доклад, публикуван в четвъртък, тя посочва, че от всички смъртни случаи, свързани с наркотици, по света годишно около 25 процента са регистрирани в САЩ, а смъртността там продължава да расте, като през 2015 г. броят на тези случаи е надхвърлил 52 000.

В документа се казва, че почти 12 милиона души по света използват наркотици венозно, 1.6 милиона живеят с ХИВ, а 6.1 милиона – с хепатит С.

От стремителното нарастване на производството на кокаин и опиум се възползват терористични организации и престъпни групировки, предупреждава докладът, цитиран от Ройтерс.

Отглеждането на растението кока се е увеличило с близо 30 на сто между 2013 и 2015 г. поради бума на коката в Колумбия. В резултат се увеличава употребата на кокаин на два огромни пазара – Северна Америка и Европа, посочват експертите на ООН в областта на наркотиците.

Количеството на кокаина, заловен в азиатските страни, се е увеличило с 40 процента през 2015 г. Данните за миналата година още не са налице.

Засадените с кока площи в Колумбия са се удвоили заради високите пазарни цени на листата кока и поради това, че властите престанали да пръскат насажденията, за да ги унищожат.

Мирното споразумение, постигнато миналата година между партизанската организация ФАРК и правителството, също е изиграло известна роля. В колумбийския бизнес с кока участваха групировки, занимаващи се с наркотрафик, както и бунтовнически групировки.

Междувременно световното производство на опиум, от който се прави хероин, е скочило с 30 процента през 2016 г., основно заради по-добрата макова реколта в Афганистан след особено слабата реколта предходната година.

Афганистан е най-големият производител на опиум в света, като този бизнес се контролира в страната от талибаните.

Талибаните печелят между 150 и 200 милиона долара годишно от данъка, който събират от произвеждащи опиум фермери и от контрабандистите, и това е половината от годишните им приходи, отбелязва Службата на ООН по наркотиците и престъпността.

В Африка се наблюдава по-бърз растеж в употребата на хероин в сравнение с където и да било другаде. Броят на наркозависимите в Кения, Танзания, Мозамбик, Замбия, Нигерия и Кот д’Ивоар се е увеличил, тъй като тези страни са част от т.нар. южен маршрут за трафик от Афганистан до Европа.

В САЩ засилващият се приток на мексикански хероин през 2015 г. е довел до разрастване на епидемичната употреба на синтетични наркотици. През 2015 г. от свръхдоза опиоиди в САЩ са починали около 33 000 души.

Докато пазарът на стимуланти от рода на амфетамините се разраства, особено в Азия, трафикът на канабис в последните години запазва постоянно равнище.

Значителни количества канабис са задържани в Северна и Южна Америка и в Северна Африка. Най-големите производители в Европа са Холандия и Албания.

Около 183 милиона души използват канабис, много повече, отколкото тези, които употребяват амфетамини (37 милиона), наркотици от рода на опиума (35 милиона), екстази (22 милиона) или кокаин (17 милиона), сочат данните от доклада.

Около 190 0000 души по света умират вследствие на употребата на наркотици.