Забраниха достъп на граждани до община Самоков, Димитър Слатински: Извикаха полиция да ме арестува, така ли бащата на кмета Владимир Георгиев се отнасяше с хората, когато бе портиер?

  • Портиерът Първан Първанов: Имам две заповеди, ще пускам когото си искам
  • Кметът Георгиев: Слатински ме посещава всеки ден в общината

 

Достъпът на граждани до канцелариите на чиновниците в община Самоков бе ограничен днес. Рано сутринта десетки хора имаха работа в общината – искаха да представят документи, други настояваха да присъстват на ОбС сесията, чиито заседания по принцип са обявени за публични. „Прозрачността в община Самоков само по принцип ли е?”, питаха чакащите да влязат.

Още на партера те бяха пресрещани от портиера Първан Първанов, който разпитваше по какъв въпрос кой защо иска да влезе в сградата на общината. Портиерът спря и репортер на в. “Вяра“ и заяви, че толкова рано – в девет без петнайсет – служителите не са започнали още работа: „Ти си тръгнала на сесия, аз те знам. Сесията още не е почнала. Аз съм тука да си върша работата, има две заповеди. Ако искам, ще те пускам, ако искам – няма“, заяви портиерът.

Десетки хора се събраха на партера, като питаха портиера: „А мен ще пуснете ли? „Мен също не ме пуснаха, за пръв път ми се случва, дори ме попитаха къде отивам.  Имат ли право да ме питат такова нещо? Те имат право само да ми поискат лична карта“, коментира Василка Хаджийска.

Портиерът обаче упорито продължи да твърди: „Ще си искам каквито документи си искам“.

Самоковци бяха възмутени от забраните за достъп до чиновниците в общината. На място дори пристигна полиция, оказа се, че ги е извикал портиерът.

До служителите в общината не бе допуснат за пореден път и Димитър Слатински. „Обясниха ми, че нямам право да влизам, искаха да ме арестуват, защото им казах, че отивам на сесията на Общинския съвет. Казаха ми, че нямам това право. Дойде полицията и казаха, че ще ме арестуват. Аз им обясних, че искам да се изкажа на сесията, че имам даже записано питане в деловодството. Показах им входящия номер и тогава ме пуснаха. Кметът ли е издал тази заповед? Така ли бащата на кмета Владимир се държеше с хората, когато самият той беше портиер“,  сподели пред в. „Вяра“ общественикът Димитър Слатински. Той все пак успя да стигне до сесията на съветниците.  „След като ми забраняват да влизам в общината, да се обосноват, а не да викат полиция. Искам да ми напишете писмена забрана, че няма право да влизам в общината. Второто ми питане бе във връзка с нахлуване в частен имот – става дума за строителството на физкултурния салон в ОУ „Св. св. Кирил и Методий“. Таня Дикова – собственичка на имота, в който са нахлули строителите на общината, е изхвърлена от собствеността си, дори не са я обезщетили за имота, а имат предварителна договорка да й се възстановят щетите, да се направи оградата й. Трето питане – кой лъже гражданите на Самоков – в културния календар на града пише, че ще има оперен фестивал на Цари мали град, финансиран от данъкоплатците – така пише в брошурите на общината. Искам да питам дали ще има, или не. Другият въпрос е каква е съдбата на книгата за Паисий, написана от самоковеца Иван Ненов“, попита Димитър Слатински.

В отговор кметът напомни на Димитър Слатински, че той не е собственик на имота и не е заинтересована страна по темата. „Поддържаме кореспонденция с госпожата. Търсим възможност машините да не влизат в училищния двор, затова влизаме през имота. Разбрали сме се да им оправим оградата и водопровода – няма проблеми“, обеща кметът. Той допълни още, че Слатински го посещава всеки ден в общината.