Още един руски учен твърди, че е работил по ”Новичок”

Голям брой специалисти разработваха ”Новичок” в Москва и в Шихани, твърди Леонид Ринк

Технологията за “Новичок” е достъпна, разработването на такова оръжие не представлява никакъв проблем”, допълва Леонид Ринк

 

Още един руски учен на име Леонид Ринк твърди, че е участвал в програмата за разработване на химическите агенти “Новичок”. Разказът на Леонид Ринк пред РИА „Новости” както изглежда противоречи на позицията на Москва, според която такава програма не съществува, предаде Франс прес.

“Новичок” не е субстанция, а е цяла система от химически оръжия”, обяснява Леонид Ринк пред РИА „Новости”, представяща го като един от създателите на програмата за разработване на “Новичок”.

“Те са все още живи. Това означава, че или изобщо не е била използвана системата “Новичок”, или че неговото приготовление е било небрежно”, разказва Ринк, говорейки за Скрипал и дъщеря му. Съществуването на програмата за “Новичок” бе разкрита от руския химик Вил Мирзаянов, който днес живее в САЩ. Според него става въпрос за химически агенти със страховит ефект, разработени през 80-те години на съветски учени.

След обвиненията на Лондон, че “Новичок” е използван за отравянето на Скрипал и дъщеря му, Москва отрече съществуването на каквато и да е програма за разработване на химически оръжия “Новичок” нито по времето на СССР, нито след това в Русия.

“Голям брой специалисти разработваха “Новичок” в Москва и в Шихани – техници, токсиколози, биохимици. Постигнахме много добър резултат”, разказва Леонид Ринк. Според него по време на съветския период системата от химически оръжия е била наречена “Новичок-5”. “Това име никога не беше използвано, без към него да се добавя цифрата”, уточнява Ринк. Той обаче твърди, че не вярва Русия да стои зад отравянето на Скрипал, защото Русия знае, че самото използване на “Новичок” би позволило това да се проследи до нея.

“Да се стреля по човек, който не представлява интерес, с оръжие от такъв калибър и въпреки това да не успееш да го уцелиш, това е върхът на глупостта”, смята Леонид Ринк. Според него технологията за “Новичок” е достъпна, за “която и да е развита страна” или голяма фармацевтична компания. “Разработването на такова оръжие не представлява никакъв проблем”, допълва той.

По повод на това интервю, публикувано от държавна агенция, руското министерството на външните работи каза вчера пред Франс прес: “Не е имало никаква изследователска програма и програма за разработване под името “Новичок”.