Friday, May 17, 2024
HomeСпортРемонтираха детско отделение в „Пирогов”, Борисов пожела на медсестрите да стоят без...

Ремонтираха детско отделение в „Пирогов”, Борисов пожела на медсестрите да стоят без работа

 

“Пирогов” не е ремонтиран, откакто е построен. С този коментар министър-председателят Бойко Борисов призна вината, която има обществото пред най-малките герои – децата, пациенти на УМБАЛ “Пирогов”. Министър-председателят Бойко Борисов заедно със здравния министър проф. Николай Петров в присъствието на Н.Пр. Ерик Рубин, посланик на САЩ в България, откриха ремонтираното детско отделение.

Борисов покани две от сестрите, с които дружбата му датира от преди повече от 15 години, да застанат до него и заедно да открият ремонтираното отделение.

Ремонтът се осъществи благодарение на инициативата на фондация “Америка за България” – “Малките герои”. Със средствата са ремонтирани 65 стаи и над 2500 кв. м застроена площ. След ремонта в отделението разполагат с нова шокова зала, три етажа стационари, гръдна и коремна хирургия. Изцяло нова е и детската площадка в двора на лечебното заведение. Ремонтът на отделенията струва 400 хиляди лева. В DMS кампанията за “Малките герои” са се включили и над 8 000 души.

Министър-председателят благодари на всички, които са отделили средства в лицето на Фондация “Америка за България” и другите донори. “Знаете, че в притчата е казано: “Няма значение кой колко е дал, важното да е от сърце. Откакто е построено, не е ремонтирано – с това приключвам коментара”, посочи Борисов.

Борисов си спомни и трагедията в „Индиго”, при която загинаха седем деца, а други 12 пострадаха тежко. “Радвам се, че като по-възрастни ще имат накрая да работят на хубаво място”, посочи Борисов. По думите му тук е мястото, където идват най-травмираните хора.

“Няма по-лошо от това нещо да се случи с детето ти. Затова важно е поне обстановката, а вече и апаратурата, а и квалитетът, който имат лекарите и сестрите, за да бъдат хората по-спокойни. Защото, когато и средата е лоша и се случило нещастие на детето, ти е виновен целият свят”, констатира още той.

“А ние си бяхме виновни, защото откакто е построен “Пирогов”, тези клиники, които сега ще ги видите – не са пипани. Желая да нямате клиенти, желая да стоите без работа”, обърна се още веднъж към медицинските сестри той и пожела така да се работи в държавата, че децата да не идват в “Пирогов”. “Ако се наложи да си излизат живи, здрави и щастливи”, каза още Борисов.

Проф. Николай Петров припомни, че на година през детското отделение преминават 3 000 пациенти. “Трябва да бъде ясно, че най-голяма концентрация на медицинска грижа се осъществява в Детската клиника на “Пирогов”, заяви здравният министър.

“Това показва ангажиментът на държавата и на правителството в грижата за децата”, обяви проф. Петров.

 

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular