Каракачанов обеща увеличение на армейските заплати, обсъжда се и повишение на възнагражденията на полицаите

Красимир Каракачанов и Волен Сидеров поднасят венци за годишнината на ВМРО

 

Заплатите на военнослужещите ще бъдат увеличени. Водят се разговори за повишение на възнагражденията на полицаите.

Това обяви вицепремиерът с ресор обществен ред и сигурност и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

“Парите ще бъдат увеличени. Разбрали сме се с финансовия министър, и министър-председателят се съгласи – 100 милиона лева ще бъдат отделени за заплати, допълнително за възнаграждението на военнослужещите”, подчерта той.

Каракачанов отбеляза, че сега въпросът е да се намери необходимият компромис по отношение на служителите на МВР, защото това е абсолютно необходимо.

“Имаше години, в които вдигаха заплатите само на полицаите, и военните негодуваха… Сега, ако се вдигнат заплатите само на военните, с основание полицаите ще негодуват. И аз затова смятам, че в целия сектор “Сигурност” трябва да се направи една крачка – и по отношение на армията, и на полицията”, изтъкна военният министър.

След толкова много съкращения през последните 27 години няма бюджет, който да може да реши всички проблеми. Аз съм доволен от това, че и министър-председателят Борисов, и финансовият министър Горанов изслушаха аргументите на Министерство на отбраната и прецениха, че е крайно време да се направи първата добра крачка в тази посока, а именно с тези 100 милиона лева в бюджета специално за увеличение на заплатите на военнослужещите, каза пред БНР Каракачанов.

Отделно ще има още малко допълнителни средства за ремонт и възстановяване на сграден фонд и базата, в която служат днешните военнослужещи и проектите за модернизация. Ако в следващите пет, шест, десет години се върви в тази посока, нещата могат да бъдат възстановени, поправени и действително да не се налага изведнъж да се вадят много пари, обясни той.

Каракачанов добави, че по отношение за заплатите на полицаите също има разговори с финансовия министър.

Има доброто желание, въпросът е в сектор “Сигурност” да има спокойствие, хората спокойно и съвестно да си вършат работата, допълни той по време на тържественото отбелязване на 124-тата годишнина от основаването на ВМРО.