Monday, May 20, 2024
HomeСкоростиRenault 4: Грозноватият чаровник навърши 60!

Renault 4: Грозноватият чаровник навърши 60!

Малкият гигант на Renault продължава да впечатлява и до днес
Приятна част от работата ми е да тествам всякакви нови коли – малки и големи, градски и високопроходими, бегачки и баничарки, на бензин, дизел, газ, метан или ток. Но сега искам да ви разкажа за тест, който беше различен. Управлявах кола, която е произведена преди да съм се родил. А съм на 56 все пак… Първоначално предполагах, че ще караме на някакъв вътрешен полигон, най-много да излезем за 20-ина километра по някой пуст участък. Нищо подобно – директно се гмурнахме във врящия трафик около един от заводите на марката близо до Париж и изминахме над 180 км, част от тях на слънце и по приятни отсечки, но друга – в дъжд и по тъмно в пиков час. Усещането е несравнимо с нищо досега, емоцията е може би дори по-силна, отколкото ако се бях качил на прототип на футуристично превозно средство, с което децата и внуците ни ще се придвижват след 60 години.

Автомобилът-история или историята на автомобила


И двете са верни. Почти половината от времето, през което човекът съжителства с моторните возила, този легендарен модел е сред нас и се движи по пътищата – от 1961 година до днес. RENAULT 4 се произвежда 31 години в 28 страни, разположени на всички континенти. Единствено Антарктида прави изключение, но то е защото там хора не живеят постоянно. Произведените 8 135 424 са били продадени в над 100 държави и немалко от тях ще продължават да вършат работа по пътищата още години напред. Това всъщност е първият хечбек със задна врата, през която удобно се товари и сваля багаж. Освен това за първи път с предно предаване и меко окачване за повече комфорт. Също така с равен под и задни седалки на модулен принцип, с възможност да се променя конфигурацията им. Те дори лесно се свалят, така че колата бързо се трансформира от пътническа в товарна и обратно. Заради всички тези революционни практични новости и оборудване, RENAULT 4 е втората френска кола като произведени бройки и четвъртата в историята на световното автомобилостроене, след „костенурката” на VW, Ford Model T и Peugeot 206.

Началото

През 1956 г. тогавашният бос на френската компания – Пиер Драйфус – оценява правилно бързо променящия се свят. Десетилетие след края на войната икономиките се развиват бурно, в хората остават повече пари и нуждата от коли расте. Но автомобилът трябва да е съвсем различен – компактен и лек, практичен, универсален и с възможно най-приемлива цена. Гъвкава кола за всякакво предназначение и за всеки – мъже и жени, за работа и за удоволствие, за града и за почивки със семейството. И най-важното – да има много пространство за хора и удобно място за багаж. Така през 1960 г. се появява първото RENAULT 3. То тежи 600 кг, няма странични огледала и е без брони. Двигателят му е 603 куб.см, 23 к.с., разходът на бензин е бил малко под 6 л/100 км пробег. Максимална скорост – около 100, а ускорението е ставало за над 40 секунди. Скоростната кутия е 3-степенна. Съвсем малко след стартирането на модела се въвеждат някои дребни нововъведения и така се ражда RENAULT 4.

Моментът на истината

1961 г., Автомобилният салон в Париж. Тогава е представено RENAULT 4L и то с мащабна кампания, а не само за привилегированите посетителите на салона. 200 коли са били разположени по близките около изложението улици и парижани и гостите на града са можели не само да ги разгледат, но и да ги покарат. Това всъщност е същинската модификация, чиято 60 годишнина чествахме наскоро. Буквата „L“ е включена в името, за да подчертае повечето лукс, който се дължи на въвеждането на доста екстри – отопление и осветление вътре в купето, ляво странично огледало, брони отпред и отзад, двигател с мощност 30 коня и максимална скорост 120 км/ч, с ускорение до 100 за 38 секунди. През 1967 г. трансмисията става с четири скорости, а през 1970 идват и първите колани за повече безопасност при евентуално произшествие.

Да управляваш Renault 4 днес


Случи се така, че първо карах кола от лимитираната серия „SIXTIES“, от която са пуснати точно 2000 бройки през 1985 г. Тя е от луксозния клас – страничното огледало, броните, дръжките на вратите и радиаторната решетка са в матово черно. Седалките са трицветни, с комбинация от тапицерия и изкуствена кожа. Като извънредна екстра, колата има и отварящ се люк на покрива. Вози учудващо приятно, окачването меко поема неравности и дупки. Най-сериозното предизвикателство бе да взимам по-остри завои. Първо трябваше да намалявам скоростта поне 3 пъти спрямо днешните ми навици. И защото серво усилване няма, колкото и да въртях големия тънък волан, колата трудно завиваше. Но този първи опит беше песен, защото втората ми тестова кола беше от първата серия, произведена още през 1964 г. Двигател с 23 к.с. мощност и трансмисия с три предавки, които сменям с характерния скоростен лост, приличащ на дръжка на чадър, който хоризонтално минава под предния капак и излиза в купето през горната част на таблото. Случи се да го карам привечер в дъжд и единственото странично огледало не ми помогна много. Но пък модификацията „PARISIENNE“ е трябвало да привлече повече жени и затова има оригинален дизайн с карирани елементи отвън, така че бях обект на сериозен интерес и всички наоколо си въртяха главите, за да видят колата. А иначе, извън моите тестови опити, историите и приключенията с този супер популярен автомобил са неизброими. Например RENAULT 4 през 1980 г. се е класирал трети на Париж – Дакар, спортна версия с 285 коня мотор е участвала на ралита, а три дами с приключенски дух сами са прекосили по дължина двата американски континента от Патагония до Аляска.

Легендата е жива

Безброй са модификациите на RENAULT 4 през тези 31 години производство. Няма роля в обществения сектор и частния живот, в която този автомобил да не е влизал. И навсякъде е бил ценен със своята практичност и многофункционалност. Той наистина се е превърнал в неотделима част от живота на Франция, а в някаква степен – и на света. Дори раздялата с него е направена красиво – чрез една лимитирана серия от хиляда бройки с бадж „Bye-bye“ и мащабна кампания. Но в потвърждение на това, че легендите никога не умират, навръх 60-ия рожден ден на модела френският производител загатна, че е много вероятно да видим съживен модерен вариант на чаровника и да го превърне във вечна класика с наименование 4EVER, задвижван вече от електричество, разбира се.
Текст: Борислав Цаков/ams.bg

RELATED ARTICLES

Most Popular