Friday, May 17, 2024
HomeНовиниБългарияБорисов посрещна Ердоган в "Евксиноград": За България е важно да има добри...

Борисов посрещна Ердоган в “Евксиноград”: За България е важно да има добри отношения със своя съсед, заяви той

 

Министър-председателят Бойко Борисов посрещна турския президент Реджеп Ердоган в резиденцията “Евксиноград” във Варна. Самолетът на турския държавен глава кацна в ранния следобед на летище Варна при затегнати мерки за сигурност. Малко по-късно се приземи и самолетът на председателя на Европейския съвет Доналд Туск.

„Както неведнъж съм заявявал, за България е важно да има добри отношения със своя съсед. Добрите отношения са важни и за ЕС заради овладяването на миграционния поток, който създаде много проблеми на Съюза през последните години“, посочи българският министър-председател, цитиран от правителствената пресслужба.

Борисов подчерта, че България е заинтересована от нормализирането на диалога между Анкара и Брюксел и ще се опита да допринесе за постигане на разбирателство, което разрешава, а не създава проблеми.

“Идеята ти за тази среща като възможност да бъде възстановен диалогът с Турция е чудесна и се цени високо от всички, с които съм обсъждал темата”, каза на премиера Борисов председателят на Европейския съвет Доналд Туск. Той посочи, че са натрупани много въпроси, които трябва да бъдат обсъдени, и най-добрият начин за разрешаването им е диалогът.

Резиденция „Евксиноград“ събира тази вечер лидерите на ЕС и турския президент Реджеп Тайип Ердоган на историческа среща. В срещата ще участват председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, председателят на Европейският съвет Доналд Туск.

Домакин на работната вечеря ще бъде министър-председателят Бойко Борисов. Срещата във Варна се смята за най-важната от процеса на председателството на България на ЕС, което София пое в началото на тази година.

Предстоящата среща между лидерите на ЕС и на Турция във Варна е необходима за нормализирането на отношенията между Съюза и Анкара. Това коментира българският министър-председател Бойко Борисов миналата седмица на среща с председателя на Европейския съвет Доналд Туск в Брюксел.

Преди заминаването си на срещата на високо равнище във Варна президентът на Турция заяви, че турските власти ще напомнят на Европа, че страната им няма да търпи двойни стандарти в отношенията си с ЕС.

 

Варна / България

RELATED ARTICLES

Most Popular