Sunday, May 19, 2024
HomeНовиниСвятСкопие одобрява идеята на Борисов за балканска АЕЦ ”Белене”

Скопие одобрява идеята на Борисов за балканска АЕЦ ”Белене”

Посланикът на Македония Мариян Гьорчев одобри идеята на премиера Бойко Борисов АЕЦ “Белене” да бъде построена като общ балкански проект с европейско финансиране

“Идеята на премиера Бойко Борисов за съвместно инвестиране за доизграждане на АЕЦ “Белене” ще позволи на страните от Западните Балкани, които нямат достатъчно електроенергия и я внасят, да имат за десетилетия собствен “извор” на електроенергия на територията на близка, приятелска и съседна страна като България, с която имаме Договор за приятелство и сътрудничество и вече се възстановява и Договорът за стратегическо партньорство, заяви Гьорчев на конференция “Стратегическа инфраструктура и инвестиции 2018 – кохезия и свързаност”.

Дипломатът добави, че и останалите страни от региона са зависими от вноса на електроенергия от държави с много атомни централи и износителки на електроенергия. Той отбеляза, че Македония годишно внася ток за повече от половин милиард евро, и то основно от България.

Гьорчев подчерта, че коридор номер 8 дълго време е бил в “сянка”, липсвали са идеи и проекти, както и политическа воля за изграждането му.

“Коридор номер 8 не е само пътна и железопътна връзка, той съдържа и развитие на мрежите за пренос на ток, позволява газификация на всички страни от Западните Балкани, има значение за развитието на индустрията, търговията, транспорта, туризма и услугите, които имат значителен дял в БВП не само на страните от Западните Балкани, но и за цяла Европа”, заяви още посланикът. Според него от особено значение за всички страни от Западните Балкани е да разберат многофункционалността на коридор номер 8 и да се насочат в посока на сътрудничество и взаимни проекти, защото самостоятелно отделните държави нямат ресурс да изградят този коридор. Гьорчев изтъкна, че само за частта на коридора, която минава през територията на Македония, се изискват огромни инвестиции – близо 2 млрд. евро.

“Коридор 8 е важен и за цифровизацията на страните, което е необходимост, за да бъдем част от четвъртата индустриална революция. Ако ние – страните от Западните Балкани, искаме да сме част от това ново време, трябва да следваме примера на България, която е гигант не само в Югоизточна Европа, но може би и в цяла Европа, не само заради това, че комисар за цифровизация е Мария Габриел, но и заради постиженията на страната в този сектор”, изтъкна посланикът.

RELATED ARTICLES

Most Popular