Monday, May 6, 2024
HomeНовиниБългарияПървото заседание по делото „КТБ” тръгна и без бившия банкер Цветан Василев

Първото заседание по делото „КТБ” тръгна и без бившия банкер Цветан Василев

 

Специализираният наказателен съд успя да даде ход на разпоредителното заседание по делото „КТБ”. Съдът прецени, че бившият банкер Цветан Василев е редовно призован и делото може да се гледа в негово отсъствие. Затова настоява и прокуратурата въпреки протеста на адвокатите на Василев.

Според съдия Виржиния Петрова Цветан Василев е лично уведомен, че се води дело, че ако не се яви в съдебната зала, то може да се гледа задочно по отношение на него. Според нея причината – висяща екстрадиционна процедура в Белград – не е уважителна, защото Цветан Василев може да се съгласи доброволно да бъде предаден на българските власти и да дойде да се защитава лично в съдебната зала.

Припомняме, на 14 февруари стана ясно, че Цветан Василев е получил в Сърбия шестте призовки, изпратени му чрез властите. Защитата на Василев беше на мнение, че банкерът е нередовно призован. На 13 декември 2017 г. делото не тръгна заради неполучаване на отговор на съдебната поръчка до Сърбия за Василев. Тогава, в началото на заседанието, стана ясно, че призовката е върната от посочения адрес, като по сведение на домоуправителя подсъдимият не е бил забелязван във входа от 4 г. Иван Гешев – един от прокурорите по делото, заяви, че делото ще го има и прокуратурата има интерес то да тръгне. Той заяви, че доказателствата, с които разполагат, ще дадат отговорите на въпросите, които се задават в обществото.

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular