Спас Мурджов от Кочериново завлякъл и благоевградско семейство с „евтини“ самолетни билети, Илонка: Преведохме му 600 евро, баща му Димитър ни върна част от парите

Спас от Кочериново

Бащата: Не съм го виждал от 4 години, беше във Франция

От полицията потвърдиха, че извършителят на измамите е установен, но още не е заловен

 

Нашумелият с измами във фейсбук Александър Николов всъщност се казва Спас Димитров Мурджов от Кочериново, той е завлякъл и благоевградско семейство с „евтини“ самолетни билети.

Изграденият образ във фейсбук – Александър Николов от Париж

Както писахме, десетки хора са станали жертва на измама от старателно изграден образ във фейсбук. Профилът, кръстен Александър Николов, се оказва на Спас Димитров Василев, или известен още като Спас Димитров Мурджов от Кочериново.

Спас с баща си Димитър и семейството

Благоевградско семейство също е измамено не от фейсбук профила Александър Николов, а от самия Спас Василев. „Дъщеря ни Светлана живее във Франция, ходим им на гости веднъж годишно и затова се свързахме с въпросния Спас. Отидохме в Кочериново преди 5-6 години. Баща му Димитър Василев Мурджов е съученик на моя приятелка от Механотехникума, мъжът ми Симо също го познава, защото и той е учил по същото време в Механото“, започна разказа си Илонка И. „Отидохме в дома им, където заварихме и сина Спас. Той така ни омагьоса с приказките си и обещанията, че скоро му преведохме 600 евро за „най-евтините“ самолетни билети отиване и връщане до Франция, където от години живее дъщеря ни Светлана. Не само че не можахме да заминем на обещаната от него дата с полет на „Луфтханза“, но до ден днешен не са ни върнати всички пари. На два пъти баща му ни върна 400 евро, остават още 200“, разказа за ужилването Илонка пред bTV.

По ирония на съдбата дъщеря им Светлана, която живее със семейството си в Лион, работи като юрисконсулт във френска фирма, занимаваща се с разследване на фалшиви стоки и продукти, които се появяват на френския пазар. Оказа се, че на краставичар продадоха краставици, с усмивка продължи разказа си майката Илонка. „Дъщеря ни влезе във връзка с него в интернет и директно му заяви, че ако не върне парите, ще сигнализира не само медиите, но ще сезира и френската прокуратура. Пред нея той се представил с истинското си име, защото знаеше, че ние вече сме го виждали. Само дето се е писал по фамилия Василев, а не Мурджов. От телевизията разбрахме, че десетки са завлечените от този Спас. Даже някои са му давали и личните си данни. Все още не се знаело дали измамникът е в България, или е някъде по света“.

Баща му Димитър, който е елтехник по професия, от Кочериново, уклончиво твърдеше, че не е виждал сина си поне от 4 години, но потвърди, че е бил забъркан в проблеми със самолетни билети: „Беше във Франция, оттам се прибра някакъв офис да откриват и какво стана, що стана… Преди време беше станал един случай, дадох сумата. Възстанових за самолетни билети на едно момиче, Теодора, и това е. Не мога да те убедя да ми вярваш. Извинявам се, но обядвам с колегата, каза баща му Димитър Мурджов, наскоро завърнал се от гурбет в Германия.

От полицията потвърдиха, че е установен извършителят на измамите, но още не е заловен. Възможно е да бъде обявен за издирване, с което се намеква, че е твърде вероятно издирваното лице да е извън България.

Сред измамените са мениджъри, адвокати, журналисти. В началото на август част от тях се свързват помежду си, осъзнават истината и сигнализират МВР. Полицията казва, че е установила измамника и вероятно ще го обяви за издирване. “Очевидно си е изградил легенда, с която е подвел хората, има подход към измамите”, съобщи Ивайло Спиридонов, директор на ГДБОП.
„Той печели доверието ти, без да ти натрапва нещо”, категорична е Миряна Захариева, която е една от жертвите на измисления Александър Николов. Миряна е измамена с около 3000 лв. за самолетни билети. По думите ѝ Александър бързо спечелил доверието ѝ, като са обсъждали общи интереси. „Говорили сме си часове за деца – той ми е казвал, че има близнаци, аз съм близначка. Говорим за деца, съвсем реални и много дребни житейски детайли, които те карат да не се съмняваш”, допълва Миряна. Според психолога Росен Йорданов измамникът е изпробвал с много хора тази схема, докато не нацели някаква потребност, която да прекрачи бариерата на доверието. „Когато се срещаме някъде, никой от нас не започва проверка на човека срещу него. Ние се ориентираме от образа, който той ни създава. От представите, които изгражда – колкото по-умело ги изгражда, толкова повече нашата скептичност намалява”, допълва Йорданов.