Thursday, May 23, 2024
HomeРегионДупницаТеглят 1 млн. лв. за неотложни ремонти на ВиК в Дупница

Теглят 1 млн. лв. за неотложни ремонти на ВиК в Дупница

Рестартират проекта за водохващане
на р. Отовица

Екип на ВиК, община Дупница и външни експерти са изготвили разчет на средствата, необходими за спешни ремонти на водопреносната мрежа, заради които е предвидено тегленето на кредит от 1 млн. лв. Това стана ясно на пресконференция, дадена от председателя на Общинския съвет Костадин Костадинов във връзка с актуални проблеми.

Около 300 000 лв. са необходими за погасяване на задължения към НАП, ЧЕЗ, „Басейнова дирекция”. 175 000 лв. са предвидени за заустване в колектора на канал в района на бензиностанция „Ром петрол”, който се излива в река Джерман. Прогнозно за ул. „Рила” в Самораново, където водопроводът аварира много често и бе една от причините за протеста на хората от селото, са нужни 175 000 лв. За ремонти в Крайници се залагат между 150 и 200 000 лв. В Яхиново, където е предвиден ремонт на водопровод, преминаващ през частни имоти, сумата е 125 000 лв. Около 60 000 лв. са предвидени за две зауствания на канали в района на Наковия мост в града. Над 100 000 лв. трябват за ремонти на водопроводи на улиците „Драгой болярин” и „Орлинска” в Горна махала в Дупница. Спешни ремонти се налагат и в Делян и Тополница, като планираните дейности не са остойностени. Двете села стават атрактивни за постоянно живеещи хора. В Делян има над 100 души, които се водят на адрес в София, но пребивават в селото. Делян и Тополница са възлови села, които искаме да станат вилни зони, а се оказа, че там няма вода в кладенците. Разработваме и проект за един довеждащ водопровод от с. Бистрица в посока парка заради проявявания инвестиционен интерес, който също не сме остойностили, обясни Костадинов.

Шефът на ОбС оповести още, че рестартират стратегически проект от 2012 г. за водохващане на р. Отовица. Предстои актуализация на проекта, включваща нови съгласувателни и разрешителни процедури. Предвидените суми, които са за най-приоритетните обекти, ще бъдат предложени за обсъждане и одобрение от общинските съветници. Припомняме, че тегленето на заема ще бъде подложено на обществено обсъждане. То е насрочено за 1 септември. Както е известно, проблемите във ВиК сектора са сред най-сериозните за града. Намеренията да се изтегли кредит са свързани именно с опитите да се подобри водоснабдяването и да се помогне на ВиК дружеството до излизането на общината от А ВиК-Кюстендил.

Юлияна КОЛЧАКОВА

 

RELATED ARTICLES

Most Popular