Wednesday, May 15, 2024
HomeНовиниБългарияБезплатни лекарства за хората със сърдечни заболявания

Безплатни лекарства за хората със сърдечни заболявания

Oт следващия месец пациентите със сърдечно-съдови заболявания ще получават безплатно или с по-малко доплащане лекарствата си. До сега Националната здравноосигурителна каса покриваше 25% от цената. Според данните на НСИ за предходните три години, заболяванията “Сърдечна недостатъчност” и “Хипертонична болест” заемат първо място по смъртност в страната. Медикаментите, които ще бъдат засегнати, са на цени до 30 лева.

Лекарствата за сърдечно-съдовите заболявания ще бъдат безплатни за пациентите, но само когато са най-евтините в дадена група. Според статистиката над 600 000 в България приемат лекарства за високо кръвно и болно сърце. Над 400 ще са медикаментите, които ще се покриват, като те са с цена от 3 до 30 лева. От април всички хронично болни с заверена диагноза в рецептурната книжка ще могат да се възползват от безплатните лекарства.

91-годишната Стаматина Маринова е със сърдечно заболяване, което налага ежедневен прием на лекарства. Досега те са се поемали частично от Здравната каса.

“Аз на свободни цени си купувам лекарствата. Не мога да ходя по комисии, по такива неща. Не ми се ходи, около 50 лв. давам. Аз мога хляб са не си купя, обаче без лекарства не мога”, разказва Стаматина.

Наблюденията на фармацевтите са, че заради ниското покриване от Здравната каса до сега много хора са купували лекарствата си свободно. Важната информация за пациентите е, че при някои лекарства ще трябва да се доплаща.

Министър-председателят Николай Денков заяви, че това ще намали високата смъртност от сърдечни заболявания.

От медикаментите ще се възползват всички хронично болни хора, които имат заверена диагноза в рецептурната си книжка.

Според кардиолози безплатните медикаменти ще подобрят достъпа на пациентите до ранно лечение. Очаква се 100% реимбурсация да е факт от април./БНТ

RELATED ARTICLES

Most Popular