Wednesday, May 1, 2024
HomeНовиниБългарияПак ще въвеждат системата “бонус-малус”

Пак ще въвеждат системата “бонус-малус”

Правителството отново върна на дневен ред идеята за въвеждане на система за по-скъпа застраховка “Гражданска отговорност” за шофьори с повече застрахователни събития. България е една от малкото страни в Европейския съюз без такава система. В сряда (13 март 2024 г.) бяха приети промени в Кодекса на застраховането, които ще позволят въвеждането на така наречения “бонус-малус”, но предстои те да бъдат гласувани в парламента.

Идеята е шофьорите без щети и катастрофи да плащат по-малко за “Гражданска отговорност”, а тези с чести удари и катастрофи – повече. Идеята съвсем не е нова и се дискутира от поне пет години, но в предишни варианти предвиждаше по-скъпи застраховки за джигити с повече нарушения на пътя. Сега няма да се вземат предвид нарушенията, а само заведените щети по “Гражданска отговорност” и “Каско”, които ще бъдат събирани централизирано в Гаранционния фонд.

Застрахователите като цяло са съгласни с въвеждането на системата, но в социалните мрежи масово се дискутира дали това ще доведе до по-евтини застраховки за шофьори без ПТП-та или единствено до по-скъпи за тези с множество катастрофи – т.е. дали системата ще бъде бонус-малус или ще се заложи предимно на малуса…

RELATED ARTICLES

Most Popular