Saturday, May 18, 2024
HomeРегионДупницаБезстопанствени коне връхлетяха на Е-79 при Пиперево, потрошиха автомобил

Безстопанствени коне връхлетяха на Е-79 при Пиперево, потрошиха автомобил

Шофьорът Дени Саправлийски от Дупница: Институциите не взема под внимание тези произшествия

Стадо безстопанствено пуснати коне станаха причина за пътен инцидент в района на дупнишкото село Пиперево. Шофьор на автомобил с местна регистрация е бил изненадан от внезапно връхлетелите го на пътя животни, като при удара с едно от тях са нанесени сериозни материални щети върху превозното средство. Като по чудо водачът се е разминал без наранявания, но с уплах от случилото се. Очевидци разказват, че мъжът е карал с ниска скорост и вероятно това е спомогнало той да успее да реагира своевременно и да овладее автомобила, без да навлезе в насрещното движение. Свидетели на инцидента алармираха в социалната група „Забелязано в Дупница”, че конете буквално препускали по главния път за София. Това се случва около 5.00 часа сутринта, когато все още е тъмно и животните трудно могат да бъдат забелязани в далечината. Те изскочили внезапно без да има време за реакция от страна на водачите.

Местни жители посочват, че това не е първи случай, при който безстопанствено пуснати коне се разхождат на главния път в района на селата Пиперево, Блатино и Дяково. Шофьорите настояват за реакция от страна на институциите, които да установят чии са животните, както и да бъдат наложени най-сурови санкции на техния собственик, тъй като според тях не става въпрос за инцидентен случай, а за системно неосъществяване на контрол.

По-късно през деня с „Вяра” се свърза и самия потърпевш. Дени Саправлийски от Дупница потвърди за случая и коментира, че е обезпокоен от това, че нито една институция не взема под внимание подобни произшествия. Поддръжката и контрола на движението по главните пътища е ангажимент на Областните пътни управления. Контролни функции изпълняват още кметовете на населените места, участъковите лекари и МВР. Истината обаче, че основният ангажимент е на самите собственици. Тяхна е основната отговорност по опазване на животните и създаването на такива условия, с които да се избягват подобни инциденти.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular