Sunday, May 19, 2024
HomeРегионБлагоевградБлагоевград се вдигна на протест срещу полицейското насилие

Благоевград се вдигна на протест срещу полицейското насилие

Десетки хора от Благоевград, студенти от Украйна и бежанци, настанени в областния център на Пиринско, се събраха в подкрепа на 19-годишният младеж Володимир Будников, който беше влачен от полицейски служители на стадион “Христо Ботев“, докато загуби съзнание. Благоевградчани дойдоха, за да подкрепят момчето и да поискат справедливост. Такава обеща и областният директор на полицията, който разпореди незабавна проверка на действията на полицейските служители.
19-годишният бесарабски българин от Украйна пострада в неделя по време на футболен мач в Благоевград. В своя позиция от полицията обясниха ,че се е стигнало до задържането му заради хвърлена пиратка от него пред майка с две деца. Точно преди две седмици Вова беше един от двамата доброволци, които съпроводиха хуманитарната помощ от Благоевград до Болград и върнаха с автобуса на ФК “Пирин“ 31 бежанци – майки и деца.
Протестиращите поискаха справедливост, убедени, че срещу Вова е използвано полицейско насилие. Никой не скри, че са хвърляни димки и пиратки, но според феновете това е нормално.
По порвоначална информация родителите на Вова са пристигнали от Украйна. Той ще бъде изписан след два дни, състоянието му вече е стабилно.
От “Пирин ултрас” написаха в страницата си във фейсбук: “Благодарим на всички фенове на Пирин, Левски и ЦСКА и наши приятели, които показаха съпричастност към Володимир.
Време е прокуратурата и съда да си свършат работата и полицаите проявили насилие, към един бесарабски българин от Украйна, студент в Югозападния университет, да бъдат наказани”.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular