Monday, May 6, 2024
HomeРегионКюстендилСамо хотел в Кюстендил и къща за гости в Сапарева баня поискаха...

Само хотел в Кюстендил и къща за гости в Сапарева баня поискаха помощ за настанени украинци

Хотел в Кюстендил и къща за гости в Сапарева баня са единствените два обекта, намиращи се в Кюстендилска област, които кандидатстват за помощта за пребиваване на бягащи от войната украински граждани.  Условията за кандидатстване са регламентирани с решение 181 на Министерски съвет от 30.03.2022 г.

Крайният срок за подаване на документи в Министерство на туризма, за първи етап на финансиране, касаещ периода на настаняване 24.02.2022 г. – 31.03.2022 г., изтече във вторник следобяд.

Разселените лица от Украйна, обхванати от временната закрила, въведена в действие от ЕС и приведена в Република България по Закона за убежището и бежанците, включително и лицата под 18 години, имат право на хуманитарна помощ за настаняване и изхранване в места за настаняване, вписани в Националния туристически регистър или в създадения за целите на изпълнението на програмата Регистър за места за подслон, в общ размер на 40 лв. без ДДС на едно лице за нощувка и храноден (закуска, обяд и вечеря), в т.ч. туристически данък.  Програмата не финансира транспортирането на лицата от български пропусквателен пункт до мястото за настаняване.

167 са регистрираните към момента украински граждани, пребиваващи в Кюстендилска област. Новорегистрираните, от 01.04. до момента, са 17, от които 16 в община Сапарева баня и 1 в община Дупница. В страната броят на регистрираните и получили временна закрила е 42 439.

RELATED ARTICLES

Most Popular