Wednesday, May 15, 2024
HomeРегионБорба за живот: В тежко състояние са щъркелчетата, паднали от гнездото на...

Борба за живот: В тежко състояние са щъркелчетата, паднали от гнездото на Драго и Драга

Тежко е състоянието на щъркелчетата паднали от стълб в самоковското село Драгушиново след обилните дъждове.

Това съобщиха от “Зелени Балкани” в Стара Загора, където благодарение на доброволци, птиците бяха транспортирани за оказване на помощ. Едното от щъркелчетата е в критично състояние, съобщи д-р Руско Петров.

“Два счупени крака, липсват интервации на краката, сериозна разкъсана рана в коремната област, която вчера сме зашили, кръв в устната кухина, което води най-вероятно до вътрешни разкъсвания на някой от органите. Направихме ехограф на птицата вчера, но нещата са лоши”, обясни лекарят за BG On Air.

“Ако продължава да е в това състояние, ще се наложи на ниво експертна преценка вероятно птицата да се приспи”, коментира д-р Христина Клисурова.

“Такъв тип решения се вземат много тежко и много трудно, но въпреки това доста често ни се налага да ги взимаме, тъй като няма нужда тези животни да се мъчат да продължават да живеят в мъки. Това е хуманното решение, което един ветеринарен лекар може да вземе при такъв тип сложни наранявания на самото животно”, обясни д-р Петров.

Състоянието на второто щъркелче също не е добро, но има шанс да оцелее.

“За другата птица, съобразно нейното състояние, още днес или утре, ще я вкараме в операционна зала. Изчакваме малко да се възстанови от самото падане. Едното крило със сигурност ще бъде ампутирано, другото крило ще се опитаме да му направим остеосинтеза, но това зависи, когато отворим самата рана и крило, ще преценим дали има страшно много счупвания на кости и ако голяма част от костите са строшени, най-вероятно и другото крило ще бъде ампутирано”, каза още д-р Руско Петров.

Ако оцелее, щъркелчето ще бъде отглеждано в спасителния център в Стара Загора, а след това предадено в специален парк в Италия, където се грижат за животни с подобни наранявания.

Припомняме, че гнездото на звездното щъркелово семейство Драго и Драга от самоковското село Драгушиново падна от поройните дъждове, а две от новоизлюпените мъничета, които все още не могат да летят, пострадаха при инцидента, съобщиха от Българското дружество за защита на птиците. Домът на медийните любимци, които са сред най-наблюдавате пернати на живо не е издържал на непрекъснатите порои, които от дни не спират в Югозапада. Така се стигнало до тежкия инцидент, при който малките са били притиснати от падналото гнездо.

На стълба в Драгушиново, където до момента Драго и Драга отглеждаха своето потомство, ще бъде поставена нова платформа, на която семейството отново ще може да гнезди. От Българското дружество за защита на птиците отправиха искрени благодарности към всички, които са взели участие в операцията спасяването на птиците и най-вече към децата на Драгушиново, които са поели грижата за малките щъркели, докато ги предадат на грижите на специалистите.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular