Monday, May 20, 2024
HomeРегионПерникБрезничани отбелязаха 120 г. от изграждането на Войнишкия паметник

Брезничани отбелязаха 120 г. от изграждането на Войнишкия паметник

120-годишнината от изграждането и освещаването на паметника на загиналите в Сръбско-българската война (1885 г.) отбелязаха десетки жители на Брезник. В основите на монумента са положени костите на загиналите в битката край града на 6 ноември 1885 година герои от отряда на капитан Стефан Кисов.

Битката край Брезник се води в местността „Чуряк”. Въпреки че българският отряд е разбит, сражението забавя придвижването на 14-хилядната сръбска Моравска дивизия към Сливница, където се решава изходът от войната.

Паметникът в Брезник е изграден през 1903 година в градската градина, а костите на загиналите са пренесени с траурно шествие. Идеята е на местен инициативен комитет. Средствата са събрани с доброволните вноски на офицери, местното население и жители на околните села, разказа краеведът Аниела Асенова.

Отбелязването на годишнината започна с рецитация на стихотворението “Новото гробище над Сливница” на Иван Вазов.

Снимки – Милен Миланов

Заупокойна молитва в памет на загиналите български воини отслужи енорийският свещеник отец Михаил Станкович. Ученици от местното училище, облечени в четнически униформи, дадоха почетен караул пред паметника.

Цветя в памет на героите поднесоха зам.-кметът Мария Добревска, председателят на Общинския съвет Иван Тинков и граждани.

Цветя по повод годишнината поднесоха заместник-кметът на Община Брезник Мария Добревска, председателят на Общинския съвет Иван Тинков, ученици и граждани.

В пространството около паметника бе подредена фотодокументална изложба, свързана с неговото изграждане и проследяваща хронологията на събитията по време на Сръбско-българската война.

 

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular