Sunday, May 19, 2024
HomeНовиниСвятБританското МО: Сухопътната операция в Газа ще доведе до смъртта на много...

Британското МО: Сухопътната операция в Газа ще доведе до смъртта на много мирни жители

Сухопътната операция в ивицата Газа, за която се подготвя израелската армия, е свързана със смъртта на голям брой цивилни граждани. Това заяви британския зам.-министър на на отбраната Джеймс Хипи в интервю за Sky News, съобщава ТАСС.

“Израел прави всичко възможно, за да убеди цивилното население да напусне (ивицата Газа). Убеден съм, че Израел ще бъде точен в избора си на цели и ще разполага с надеждна разузнавателна информация за целите. Но не трябва да се преструваме, че няма да бъде ужасно. Опасявам се, че ще станем свидетели на ужасни моменти през следващите няколко дни. Ясно е, че Израел е твърдо решен да унищожи Хамас, но те преследват враг, който целенасочено се крие сред цивилното население”, заяви Хипи.

Горейки за положението на британските заложници в ивицата Газа, британският заместник-министър на отбраната заяви, че не разполага с точна информация за техния брой. “Не можем да потвърдим точния брой, защото, честно казано, не знаем кои от тях са останали живи и кои не”, отбеляза Хипи. По-рано Sky News съобщи, че до 10 британци може да са в плен на Хамас.

Ситуацията в Близкия изток рязко се изостри след проникването на бойци на Хамас от ивицата Газа в Израел на 7 октомври. Радикалите смятат, че това нападение е отговор на действията на израелските власти срещу джамията “Ал Акса” в Йерусалим. Израел обяви пълна блокада на ивицата Газа и започна удари срещу нея и части от Ливан и Сирия, посочва ТАСС. Сблъсъци има и на Западния бряг на река Йордан. Повече от 2800 палестинци са убити, около 10 900 са ранени. От израелска страна жертви на конфликта са станали до 1500 души, почти 400 са ранени./ glasove.com

 

RELATED ARTICLES

Most Popular