Friday, May 17, 2024
HomeНовиниСвятБукурещ предлага Австрия да излезе от Шенген, за да влезе Румъния

Букурещ предлага Австрия да излезе от Шенген, за да влезе Румъния

Румънският премиер Марчел Чолаку обвини австрийския канцлер Карл Нехамер, че се влияе от Путин

Румъния трябва да използва докрай шансовете си за присъединяване към Шенгенското пространство и предложи, ако австрийският канцлер Карл Нехамер запази позицията си против присъединяване на Румъния, Австрия да обмисли възможността да напусне Шенген, съобщи агенция Аджерпрес, цитирана от БТА. Румънският премиер Марчел Чолаку отправи по телевизия Antena 3 CNN серия критики по адрес Нехамер заради съпротивата му срещу членството на Румъния в Шенген.

В коментар на шансовете на страната за присъединяване към Шенгенското пространство Чолаку отново заяви, че съпротивата на австрийския канцлер е неоснователна. „Не Австрия и не австрийците, а канцлерът Нехамер даде много ясно да се разбере, че не е съгласен, без никакво основание“, заяви той.

Румънският премиер сподели, че е получил уверения от премиера на Испания Педро Санчес, чиято страна председателства в момента Съвета на ЕС, както и от германския канцлер Олаф Шолц, че ще направят всичко, което зависи от тях, по въпроса за присъединяването на Румъния и България.

Според Чолаку обаче „това е твърде малко“. Той коментира, че политическото семейство на ЕНП би трябвало да изключи австрийския канцлер, след като не е съгласен с мнозинството в ЕНП. Той даде пример с премиера на Словакия, който е бил изключен от семейството на европейските социалисти и демократи, след като е направил изявления в подкрепа на руския президент Владимир Путин.

По думите на Чолаку австрийската страна е преминала червена линия по въпроса за Шенген.

„Разбирам добрите намерения, но преминахме червена линия, вече не говорим за добри намерения. (…) На първо място, това е унижение за всички румънци – и в страната, и извън нея. Това е несправедливост. (…) Аз знам, че Румъния заслужава да бъде в Шенгенското пространство (…)“, той.

Коментирайки съпротивата на австрийския канцлер, румънският премиер намекна, че това може да се дължи на влияние отвън, и по-конкретно на руския президент Владимир Путин.

„Господине, не си с нас, казва ти го Комисията, казва ти го Съветът, казва ти го Европейският парламент, казва ти го твоето европейско семейство, цяла Европа казва, че мястото на Румъния е в Шенгенското пространство, а ти казваш „не“. Означава, че някой друг те направлява. Господине, ако те направлява Путин, защото продължаваш да внасяш газ от Русия, напусни нашето семейство. Тръгни си ти от Шенген“, каза Марчел Чолаку./СЕГА

RELATED ARTICLES

Most Popular