Friday, May 17, 2024
HomeНовиниСвятРуските диаманти попаднат под ударите на санкциите на ЕС

Руските диаманти попаднат под ударите на санкциите на ЕС

Диамантите може да са вечни, но не и ако се внасят от Русия в Европейския съюз, пише Би Би Си. Руската федерация е най-големият производител на необработени диаманти в света. Със стотиците си мини в Сибир, страната е трета в света по диамантени доставки.

Европейската комисия предложи да увеличи санкциите срещу Москва заради войната в Украйна, като включи забрана за внос на диаманти. Мярката е част от 12-ти пакет санкции срещу Кремъл и се очаква да влезе в сила през януари. Финалното решение ще бъде взето на среща на върха на 27-те страни членки през следващите седмици. От 2022 година под ударите на европейските санкции попаднаха руските въглища, газ, злато, водка и дори хайвер.

Руските диаманти се използват масово за направата на годежни пръстени, обеци, огърлици и всякакви бижута и украшения в световен мащаб. До този момент обаче Европейския съюз избягваше забраната, най-вече защото Белгия се опитваше да предпази “поминъка” на Антверпен – диамантената столица на света. Пристанищният град средище за търговия на скъпоценния камък от 15-и век.

Повече от 80% от необработените диаманти в света се търгуват в града и преди войната един на всеки четири диаманта е от Русия.

В Антверпен на калдъръмени улици в центъра са подредени един до друг бижутерийни магазини и витрини със скъпоценния камък. Има видеонаблюдение навсякъде.

Очаква се вноса на неруски диаманти да повиши цените, защото предлагането ще се ограничи. Което неминуемо ще удари и по джоба на крайния потребител./БНТ

 

RELATED ARTICLES

Most Popular