Thursday, May 2, 2024
HomeРегионДупницаРадослав Георгиев празнува 15 г. на сцена със спектакъл и уникално светлинно...

Радослав Георгиев празнува 15 г. на сцена със спектакъл и уникално светлинно шоу: Фокусникът: Животът ми е сбъдната мечта, магичното изкуство ме прави щастлив

Боби шоу, Икар, Николай Коев, Райа и Алексея Константиновский, артисти от цирк „Рио”, София Илиева и Драгомир Драганов ще забавляват публиката

Радослав Георгиев е на прага на юбилейния си спектакъл „Сбъдната мечта”, който ще бъде в петък (17 ноември) в родния град на илюзиониста – Дупница. 24-годишният илюзионист, който оставя без дъх децата със своите фокуси, и негови именити приятели са подготвили богата програма за любителите на магичното изкуство. Концертът е благотворителен, като събраните средства ще бъдат предоставени на асоциация „Детско сърце“. Ради даде интервю за вестника в навечерието на събитието, от което се очаква да докосне сърцата на публиката. Така, както е всеки път, когато артистът се появи на сцената.

 

-Кой е Радослав Георгиев – разкажи за себе си, за семейството си.

Ако трябва да се представям, бих казал следното: Роден съм на 2 март 1999 година, зодия Риби съм. Над 10 години съм бил в Хор на момчетата „Канон”. Обожавам цирковото изкуство, занимавам се с магично изкуство вече 15 години, носител съм на двезлатни купи и няколко награди от балкански фестивали за магично изкуство, член съм на Съюза на артистите в България. Занимавам се с музика, уча в класа по народно пеене на София Илиева. Свиря на няколко инструмента. Имам над 15 награди за фолклорно певческо изкуство от фолклорни фестивали. Работя това, което обичам. Щастлив съм. Обичам да готвя и да слушам силна музика, докато шофирам колата си. Имам прекрасно семейство, което обичам много, и се радвам, че са ме възпитали по този начин. Имам прекрасни приятели, с които прекарвам свободното си време. Мога съвсем спокойно да кажа, че животът ми е една сбъдната мечта.

 

-Какво ще видят дупничани на спектакъла „Сбъдната мечта“?

На сцената на ОбДТ „Невена Коканова” дупничани ще могат да се насладят на прекрасните изпълнения на мои колеги и приятели, с които съм работил през всичките тези години. Всъщност с този юбилеен концерт „Сбъдната мечта” ще отпразнувам своите 15 години на сцена. В спектакъла ще вземат участие председателят на Балканската магична асоциация и носител на редица престижни награди в областта на магичното изкуство – Борислав Борисов (Боби шоу), илюзионистът Икар, който е работил 15 години в Италия и е представял българското магично изкуство на световни фестивали и магични конгреси, носителят на наградата „Икар” за принос в цирковото и вариететно изкуство и за своя номер „Кристал баланс”- Николай Коев. Ще видят още най – малките циркови артисти в България – Райа и Алексея Константиновский, деца които са четвърто поколение циркови артисти от трупата на един от пътуващите български циркове „Рио”, ще чуят прекрасните изпълнения на солистката на НФА „Филип Кутев” – София Илиева, а водещ на спектакъла ще бъде добре познатият на всички телевизионен водещ Драгомир Драганов. На сцената ще изляза и аз с мояавторски номер, с който спечелих първо място, златна купа и диплом през 2017 година. Спектакълът ще започне с уникално светлинно шоу, представено от моя прекрасен приятел Юрий Драгомиров.

 

Ти сбъдна ли своята мечта, какво искаш още да ти случи като илюзионист, до къде искаш да стигнеш?

Мога да кажа, че за момента това, което съм си пожелал, съм го постигнал. Благодаря на Бог, че ми помага, и че ми е дал толкова много. Всяко нещо се постига с много труд, безсънни нощи, много нерви, но накрая, когато приключиш и видиш резултата, може да си спокоен, че това нещо си заслужава. В момента мечтая за много неща, защото винаги казвам, че аз съм едно пораснало дете, което не спира да мечтае. Съвсем скоро дупнишката публика, а и не само, ще могат да се насладят на моя авторски спектакъл, който в момента се подготвя, като за него се пише сценарий. Само ще издам една малка тайна, че моят авторският спектакъл ще се казва – „Един живот, милион сбъднати мечти”. Но за всяко нещо си идва моментът. Съвсем скоро ще научите повече за него.

 

-Как се става добър фокусник – какви качества са нужни?

 

Бог да прости великия български илюзионист Астор, той казваше така: „Господ ти е дал 10 процента талант, всичко друго трябва сам да постигнеш, като се бориш за него и се трудиш”. Това е самата истина. Ако искаш нещо, труди се за него, защото тогава ще си сигурен, че то ще стане. Да, ще имаш и много трудности, но те са за това, за да те научат на много неща.

  • Нека да припомним за първите ти стъпки в света на магичното – кога и как те омагьоса това изкуство?

 

През далечната 2008 година за първи път в моя живот срещнах уличен магьосник,който продаваше фокуси и по този начин изкарваше своята прехрана. След като прекарах цял ден в това да гледам фокуси, накрая си тръгнах с първите си 5 закупени фокуса. Това беше самото начало. След това започнах да уча в Професионалната гимназия „Акад. Сергей П. Корольов”  (бившия механотехникум), и мога да кажа, че това бяха едни прекрасни 5 години от моя живот. Срещнах много хора, но един от най – важните е моят учител по български език и литература Маргарита Владимирова. Дължа голяма част от успеха си на нея и съм и безкрайно благодарен за това, че тя положи много усилия, за да може моето изкуство да се покаже пред по – голяма аудитория. След това започнах работа в най – хубавия детски кът „Замъкът”, като там прекарах 7 години, които ми дадоха голям старт и огромен опит, за да може да съм този човек в момента.

 

Какво е това изкуство за теб, какво ти дава и взема?

 

Магичното изкуство ми е дало безкрайно много, за което съм безкрайно щастлив. Благодарение на това изкуство съм се срещал с много интересни и влиятелни хора, от които съм черпил опит и съм обогатявал своята обща култура. Магичното изкуство не ми е отнело абсолютно нищо, защото това е моят начин на живот. Моето мото, което се старая да спазвам, е: „Прави това, което те кара да бъдеш щастлив. Всичко друго няма значение”.

  • Доколкото знам, си с икономическо образование – има ли нещо общо между икономиката и фокусите?

 

Да, преди повече от половин година завърших бакалавърската си степен в УНСС със специалност „Икономика“. В момента съм студент в ЮЗУ- Благоевград, и се обучавам в магистърската степен „Учител по икономически дисциплини”. Икономиката и фокусите нямат нищо общо. Това са две напълно различни неща, които нямат база за сравнение. Икономиката ми помага единствено в това, как по лесно и по – икономично да управлявам своя бизнес.

 

  • Какъв се виждаш в бъдеще –икономист или фокусник?

Засега предпочитам магичното изкуство. То се дели на 8 поджанра (фокуси, илюзии, манипулации, микромагия, картомагия, телепатия, комични фокуси, и close – up magic). Това са жанровете в магичното изкуство. Това е правилният израз „магично изкуство”, а тези, които представят това изкуство, са магьосници. Магичното изкуство е било и винаги ще бъде част от моя живот, защото ме е научило на борбеност, непримиримост, на това да отстоявам своите позиции и да знам какво мога да постигна, ако се боря.

Какво да очакват зрителите от теб след спектакъла?


В момента подготвям коледния концерт, който се казва „Магичен коледен цирк”. Екипът е от няколко мои колеги и мисля, че сътворихме един прекрасен коледен мюзикъл, с който ще обиколим много градове, читалища, детски градини и училища.Според мен ще бъде едно прекрасно турне. Ще ви издам и една малка тайна, като вие сте първата медия, която ще публикува това. За коледния ни спектакъл сме поканили добрия белобрад старец  Дядо Коледа, който е обещал, че ще пътува навсякъде с нас и ще зарадва хиляди деца в България. В момента подготвям сценария на моя авторски спектакъл „Един живот, милион сбъднати мечти”, който ще излезе, надявам се, в средата на следващата година.

Юлияна КОЛЧАКОВА

RELATED ARTICLES

Most Popular