Wednesday, May 15, 2024
HomeРегионСапарева баняВисоки сметки за ток и храни притискат и курортната община Сапарева баня

Високи сметки за ток и храни притискат и курортната община Сапарева баня

Високи сметки за ток притискат и курортната община Сапарева баня. „Сумарно над 300 процента е увеличението на сметките за ток към месец декември. Очаквам, че същата ще бъде ситуацията и през месец януари, което изключително много ни затруднява. Налага се непрекъсната оптимизация на разходите, за да можем да се справим и оцелеем”, коментира градочалникът Калин Гелев. Той направи съпоставка на плащаните фактури за електроенергия спрямо минали периоди. През 2020 година община Сапарева баня е превела към ЧЕЗ сумата от 9900 лв., докато за същия период през 2021 г. сметката е била в размер на 22 873 лв. За периода на месец ноември разходите за електроенергия са били 12 530 лв. през 2020 г. и 18 353 лв. през следващата година. Драстичен е скокът, който кметството е платило за ползвания ток през месец декември. През 2020 година сумата за електроенергия е била в размер на 11 248 лв., докато през 2021 г. тя е набъбнала до 32 257 лв. „Проследено във времето за тримесечие, сметките са нараснали с 300%, което е направо кошмарно не само за нашата община, а за всички общини в страната”, коментира Калин Гелев. Той отчита същото повишение и при разходите за електроенергия на детските градини на територията на общината. През месец октомври 2020 г. общината е платила 1600 лв., докато за същия период през 2021 г. сумата към ЧЕЗ е била в размер на 3390 лв. За периода през месец ноември цифрите са 1350 / 2330 лв., а за декември те скачат от 1390 на 4340 лв.
Градоначалникът отчита и завишаване на разходите за пелети, с които общината отоплява детските градини в селата Овчарци и Ресилово. Докато през 2020 година необходимото количество пелети за месеците ноември е декември е възлизало на 2890 лева, то през 2021 година сумата за топло е скочила на 4100 лв.
„Токът за училището също е повишен. През ноември 2020 година сме платили 935 лв., а миналата година сметката е била 1935 лв. През декември цифрите са – 1219 лв. за 2020 г. и 2690 лв. за 2021 година”, съобщи Калин Гелев. Той отчита, че освен драстично завишените разходи за ел. енергия общината трябва да се справи и с бързо растящите цени на храните, с които се поддържат социалните дейности, които общината изпълнява. „Липсата на държавен бюджет ни изправя пред сериозни проблеми, тъй като се работи по миналогодишен разчет, но с нови цени. Ще дам един пример. Само при олиото и рибните продукти скокът на цените е над 80%. Ръст, и то немалък, има при всички продукти, които се закупуват. Как да се гарантира разнообразно тристепенно меню с бюджет от 2.30 и възможно ли е това? Държавата трябва спешно да помисли по тези въпроси”, апелира Гелев.
За да се справят с тежките предизвикателства, от общината са въвели някои ограничения. Издадена е заповед да не се ползва ток за отопляването на кметствата и общинския гараж, като за целта да се използват наличните количества и запаси от дърва и въглища. От запасите на общината може да се възползва срещу определена процедура и съседният манастир „Покров на света Богородица” в случай на необходимост. На този етап обаче сестрите в Ресилово се справят сами и не е било необходимо осигуряване на количества за нуждите на светата обител. „Те са наясно с процедурите и ако трябва, сме на разположение, но до момента не е търсено съдействие”, коментира Гелев.
Община Сапарева баня не предвижда спиране на уличното осветление. „На този етап не смятаме да налагаме тази мярка, защото имаме своите съображения. Сапарева баня е курортна община и е редно да запазим осветлението. Не трябва да се допуска и увеличаване на битовата престъпност, която е пряко свързана с подобна рестрикция. Подобна рестрикция би била последна мярка”, коментира Гелев.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular