Monday, May 20, 2024
HomeРегионДупницаГрадът на фармацията и магията на билките в полите на Рила

Градът на фармацията и магията на билките в полите на Рила

Дъхави венци и менчета с билки посрещнаха стотици жители и гости на Дупница за отбелязването на Еньовден. В Деня на българския фармацевт, градът бе домакин на голямо празнично събитие, посветено на магията на билките в полите на Рила. Отбелязването на една от най-магичните дати в българския фолклорен календар бе съпътствано с изяви на местния фолклорен танцов ансамбъл “Рила”, с ръководител Кирил Амбарков и групата за народно пеене “Сияйница” към СЕУ “Паисий Хилендарски”, с ръководител Илияна Велинова. Местни читалища представиха техники за плъстене на вълна, рисуване върху дърво, керемиди и други естествени материали.

 

За пореден път погледите прикова Васил Говедарски, който вае уникални изделия с помощта на моторна резачка. Върху пейките му със сърнички се снимаха десетки дечица, впечатлени от приказните горски създания. В притегателен кът за малчуганите се превърна и пленерът, организиран от неговата съпруга Мони Янкова. Нейните талантливи възпитаници рисуваха неповторими пейзажи върху платна.

Щандове с фармацевтични п природосъобразни продукти привличаха посетителите с безплатни мостри. Сред атракциите на празника бе присъствието на победителя от последния сезон на “Хелс Кичън”-шеф Станислав Иванов от Перник, който в занимателно ателие демонстрираше на малки и големи как се приготвя обреден хляб.

Гости на събитието бяха акад. д-р Богдан Петрунов и проф. Рахамин Шекерджийски. Почетният гражданин на Дупница и създател на Беналгина проф. Шекерджийски избра да отбележи Деня на българския фармацевт в родната си Дупница.

Организатор на изложението “Магията на билките в полите на Рила” бе Община Дупница.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular