Friday, May 17, 2024
HomeРегионКюстендилС диаметър от 38 мм! Най-едрата череша спечели конкурса в Кюстендил

С диаметър от 38 мм! Най-едрата череша спечели конкурса в Кюстендил

Читалището “Просвета 1920” в с. Граница, община Кюстендил, спечели наградата за най-едра череша на 16-ото издание на Празника на черешата в Кюстендил, съобщиха от общинския отдел “Култура и духовно развитие”.

Журито е измерило на щанда им, участващ в изложението, череша с диаметър от 38 мм.

 

Едрата череша от с. Граница учуди и аграрните специалисти, но е възможно и напълно нормално да се роди в овощната градина, казва дългогодишният директор на Института по земеделие в Кюстендил, сега земеделски производител проф. Димитър Домозетов.

В събота бяха връчени награди и за най-оригинално пано, както и за цялостно представяне на черешов щанд. Награди получиха най-добрите участници в още шест категории.

  

За най-атрактивно вешало беше определено това на читалище “Отец Паисий“ от село Багренци. Второ място зае читалище “Светлина“ – село Соволяно. Първо място за най-оригинално пано беше присъдено на читалище “Славчо Темкин“ от село Драговищица. Второто място е за читалище “Съгласие“ – село Жабокрът.
Първа награда за цялостно представяне на черешов щанд отиде при читалище “Христо Ботев“ от село Таваличево. Второто място е за читалище “Спасовица“ – село Николичевци, а третата награда получих самодейците от читалище “Просвета“ – село Слокощица. Следват читалищата от селата Раждавица, Нови чифлик и Пиперков чифлик.

В конкурса бяха зададени и критерии. Първият от тях е на тема “Коноп“. Наградата отиде при читалището от село Драговищица. Вторият критерий е за разнообразие и брой представени предмети по темата. На първо място беше отличено читалище “Светлина“ от село Соволяно. По критерия “Автентичност на представените предмети“ първото място се присъди на читалище “Съгласие“ от село Жабокрът. Първа награда за “Оригинална/креативна аранжировка“ получи Домът за пълнолетни лица с физически увреждания “Ильо Войвода”. При критерия за разнообразие на аранжираните череши на челно място застанаха хората от читалище “Просвета“ – село Граница. Първо място за презентационни умения при представянето на щанда получи читалище “Пробуда“ – село Копиловци.

Поощрителни награди получиха: читалище “Христо Ботев“, село Горановци; читалище “Ильо Войвода“, град Кюстендил и читалище “П. Славейков“, село Лозно.
Неделният ден от празника бе посветен на най-малките. От 10:00 до 17:00 часа те имаха възможност да посетят образователните ателиета на клуб “Малки откриватели” на National Geographic Kids, заедно с техните партньори от “Музейко”.

За любителите на кюстендилските череши беше демонстрирано на живо как се приготвя сладко от череши, което ще можеше да бъде опитано на място.
Майстор Катя Хаджийска приготвяше черешовото сладко в две тави. “Има доста видове рецепти за сладко от плодове, но ние сме се спрели на рецептата с предварително готов сироп. В него се изсипват черешите и варим около 1 час“, сподели Катя Хаджийска. По думите й сладкото от кюстендилски череши има наситен вкус. В него се преплитат началната сладост при зазряването на плодовете, добавката от дъжда и слънцето. “Цялото богатство на природата, изляло се върху нашите череши, сега го има тук“, допълни Катя Хаджийска.

RELATED ARTICLES

Most Popular