Wednesday, May 22, 2024
HomeНовиниСвятДАЕШ предприеха огромно нападение срещу сирийските кюрди

ДАЕШ предприеха огромно нападение срещу сирийските кюрди

Терористичната групировка ДАЕШ (“Ислямска дърнжава”) е предприела нападение срещу позиции на Сирийските демократични сили (СДС) в района на Хаджин в югоизточната част на Сирия. Това обяви Мустафа Бали, който е говорител на СДС, съобщава “Ройтерс”.

“ДАЕШ предприема огромно нападение, тежки сблъсъци стават там”, написа той в “Туитър”, допълвайки: “Само 35% от Хаджин е освободен от нашите сили.”

Висшият представител на сирийските кюрди Илхам Ахмед уточни, че водените от сирийските кюрди сили в Северна Сирия може да не могат да продължат да държат затворниците от ДАЕШ, ако ситуацията в района излезе извън контрол.

Говорейки заедно с Илхам Ахмед по време на пресконференция в Париж, Риад Дарар, съпредседател на Сирийския демократичен съвет, заяви, че се надява, че Франция ще играе по-активна роля в Сирия, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп реши да изтегли американските сили.

“Под заплахата на турската държава и с възможността ДАЕШ да се възроди отново, се опасявам, че ситуацията ще излезе извън контрол и вече няма да можем да ги удържаме” коментира Ахмед, запитана дали СДС обмисля освобождаването на стотици задържани от ДАЕШ.

Двамата по-рано са се срещнали със съветници на френския президент Еманюел Макрон, за да обсъдят решението на Тръмп, което изненада американските сили. Френските власти са отказали да коментират въпроса.

Франция има около 200 служители от специалните части, действащи в кюрдските райони в Сирия, както и тежка артилерия като част от усилията за ликвидиране на ДАЕШ в оставащите джобове, които все още контролира. Тя също така извършва и въздушни удари.

“Не споделяме анализите, че ДАЕШ е напълно победена и че вече не контролира никакви територии”, коментира френския военен министър Флоранс Парли, изразявайки противоречие с оценката на Тръмп.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular