Sunday, May 19, 2024
HomeРегионПерникДва непознати манастира ще видят гостите на първото състезание по планинско бягане...

Два непознати манастира ще видят гостите на първото състезание по планинско бягане “Трън Ултра Рън”

Два непознати манастира в Трънския край ще могат да видят гостите на първото състезание по планинско бягане “Трън Ултра Рън”, съобщиха организаторите. Съпътстващата програма на мероприятието предвижда на 28 май – деня преди официалната надпревара, и посещение на обновените обители.

В най-южното трънско село Пенкьовци се намира църквата “Св. Петка”, обявена за археологически и художествен паметник на културата с национално значение. Църквата е неколкократно преизграждана, а манастирът е обновен през 2019 г.

Тук са съхранени уникалните стенописи на зограф Зифония от 1867 г. Зографът изписва по западната и южната фасада сцени с нравствено-поучително съдържание, изписани са също таванът на Светата обител, както стените на наоса и притвора. Българското Възраждане оставя своя отпечатък и в майсторски изработения дървен иконостас.

В архитектурно отношение е забележителна западната пристройка от 1858 г. с полукръглите ѝ фасади, които се срещат само в Трънско и Брезнишко. От този период е също откритият седмостенен притвор с дървени колони и декоративни висящи аркади, характерни за архитектурата в района.

От Пенкьовския манастир тръгва четата на Ильо Войвода, която през 1876 г. взима участие в Сръбско-Турската война. Мястото е средище на родолюбци от цялото Краище.

В двора на манастира има няколко вековни дъба, два от тях са на повече от 800 години.

Леворечкият манастир “Свети четиридесет мъченици” се намира в Еловишката планина. Местно предание разказва, че манастирът е основан по заръка на българския цар Петър Делян още в първите години на XI век, според специалисти датира от XV-XVI в. През XIX в. е претърпял чувствителни изменения. Надпис на северната стена сочи, че манастирската църква е обновявана през 1850 г. Летописи свидетелстват, че от 1847 г. към манастира е съществувало и училище. През 70-те години на XX в. храмът е обявен за паметник на културата с национално значение. Тогава са консервирани стенописите, които са най-късно от XVII в. През есента на 2009 г. е правен частичен ремонт на храма, единствено оцелял от манастирския комплекс. Сега напълно е възстановен манастирският конак. Благоустроен е дворът. Храмът е укрепен и обновен отвътре./БТА

RELATED ARTICLES

Most Popular