Sunday, May 19, 2024
HomeРегионБлагоевградДесетки почетоха Света Марина под вековния бор край с. Сенокос

Десетки почетоха Света Марина под вековния бор край с. Сенокос

За поредна година жители и гости на община Симитли, приятели и цели семейства се изкачиха до местността Света Марина край село Сенокос, за да почетат светицата.

Ден преди 17 юли, когато Православната църква почита Света Марина, десетки се събраха край вековния бор, който пази старо оброчище на светицата и новоизградения параклис. Светилището е изходен пункт за изкачване на вр. Пирин, издигащ се на височина от 2593 метра.

Отец Яне отслужи тържествена литургия, след което благослови курбан.

Масите бяха отрупани с вкусни гозби и напитки, а доброто настроение се усещаше от далеч. Певица и музиканти поддържаха градуса на настроението висок, а жегата не изплаши празнуващите, които се хванаха на дълги хора.

Празника уважиха също кметът на община Симитли Апостол Апостолов, народният представител Стефан Апостолов и кметицата на селата Сенокос Цветанка Илчова. Те пожелаха на всички най – вече здраве и закрила от Света Марина, която е една от най – тачените светици от лятната календарна обредност.

„Това място е билотракийско светилище, а през турско тук на върха се е намирал турски пост. Борът, под който стоим е на около 400 години, ударен е от гръм незнайно кога, заради което няма връх“, разказа пред БГНЕС Красимир Петров-бивш кметски наместник на Сенокос след промените през 1989 г.

Според него, мястото е високоенергийно, обгръщайки го, човек получава енергията на това древно оброчище, дарило с така мечтаната рожба бездетни семейства.
„В клоните на бора се наблюдава изображението на Света Марина, виждат го само силно вярващите, а пък майсторите, градили миналата година храма, откриват издълбано в скалата изображение на слънчев диск с лъчи, само го почистили от мъха, за да изпъкне изображението“, допълни още Петров.

RELATED ARTICLES

Most Popular