Monday, May 20, 2024
HomeРегионКюстендилДуо Ангел Станков и Йосиф Радионов спечелиха националната награда "Акад. Марин Големинов"...

Дуо Ангел Станков и Йосиф Радионов спечелиха националната награда “Акад. Марин Големинов” за 2019 г.

  • Награждаването се състоя в Художествената галерия „Владимир Димитров-Майстора“ в Кюстендил

 

Дуо Ангел Станков и Йосиф Радионов спечелиха националната награда за принос в музикалното изкуство “Акад. Марин Големинов” за 2019 година. Награждаването се състоя в Художествената галерия „Владимир Димитров-Майстора“. Организатори на събитието са музикално сдружение “Марин Големинов” – Кюстендил.
„За нас музикантите вдъхновението от творчеството на този български гений Марин Големинов винаги ни е съпътствало. И ние с моя колега Ангел Станков имахме щастието да получим от Марин Големинов подарък, когато той бе на 89 години, той за нас съчини последната си написана в България композиция. Много голяма е радостта, че на стари години получаваме това признание”, заяви Йосиф Радионов.
На рождената дата на композитора се открива и концертният сезон на Музикалното сдружение 2019/2020, който всяка година стартира в навечерието на Международния ден на музиката 1 октомври.

Бе връчена и съпътстваща награда “Златен квартет” на квартет „Големинов”.
Досега тези престижни отличия са получили Камерен ансамбъл „Софийски солисти“, проф. Павел Грджиков, балет „Арабеск“ и струнен квартет „София“, „Кварто квартет“ и струнен квартет „Фрош“.
Концертната част бе поверена на Камерен оркестър „Орфей“ с диригент Райчо Христов и виртуозния солист – контрабасиста Димитър Иванов (България, Белгия).  /Дарик

 

RELATED ARTICLES

Most Popular