Thursday, May 16, 2024
HomeРегионДупницаДупница посрещна първите бежанци от Украйна, сред тях 4 деца

Дупница посрещна първите бежанци от Украйна, сред тях 4 деца

Първото семейство бежанци от войната в Украйна пристигнаха на 3 март в Дупница. Те бяха посрещнати от Асен Кирилов, който пръв поде кампания, с която призова хората от Дупница и Кюстендил да отворят домовете си за бягащите от войната в Украйна. “Рано сутринта пристигнаха 7 души, младо семейство с три деца и още една майка със своето момче. Мъжът със семейството е бесарабски българин. Неговите родители са българи и той знае чудесно български език, съпругата му е украйнка. Двамата имат три дечица – на 2, 6 и 16 години. Другото семейство са майка украйнка с 15-годишният й син. Всички са живяли в Одеса и са избягали от войната”, разказа Кирилов.
Той обясни за “Вяра”, че семействата са настанени в жилище в Дупница. Вече разполагат с всички удобства, които са необходими за нормален живот.
“Хората пристигат буквално с един чифт дрехи в колата. Нямат дори четки за зъби. Качили са се в автомобила и са хукнали да бягат. Изживяли са истински ужас. Сменявали са пътища и посоки в търсене на спасение. Пътуването им е било изключително драматично”, разказа още Кирилов. Той сподели още, че хората вече са настанени и се опитват да се съвземат от преживения шок.
“Настанил съм още две семейства и в София, имам списък и ще помогна на всички, на които мога в този труден момент”, сподели още Асен Кирилов.

RELATED ARTICLES

Most Popular