Friday, May 17, 2024
HomeРегионДупницаДупница се поклони пред илинденци и преображенци

Дупница се поклони пред илинденци и преображенци

120-годишнината от обявяването на Илинденско-Преображенското въстание бе отбелязана в Дупница. Честването се проведе пред паметната плоча на Никола Малешевски, където е бил неговият дом. Пред поставената преди години там морена в памет на един от най-близките съратници и сподвижник на Гоце Делчев глави сведоха обшинското ръководство, представители на местната структура на ВМРО, служители в общинската администрация, служители в читалища, граждани… В честването се включи и Общинският духов оркестър. Заупокойна молитва за загиналите в борбата на македонските българи за освобождението отслужи отец Иван Айдаров. Доц. д-р Георги Георгиев от Института за исторически изследвания към БАН припомни за драматичните събития от 1903 година.

„Преди 120 години една част от българската нация, която беше оставена под управлението на Османската империя,  се вдигна за свобода и човешки правдини. Дали се е вдигнала за обединение с България, дали се е вдигнала с мисълта за някаква имагинерна балканска федерация, не е важно. Свободата винаги е едно и също нещо – да живееш свободно. Преди години големият български етнограф и географ Васил Кънчов, говорейки със селяни от Македония, ги пита: „Как разбирате свободата вие?“. И обикновеният селянин  добре казва: “Свободата – да имаме български паши, да имаме българска войска, български чиновници, български закони и да живеем свободно! Поклон пред паметта и делото на илинденци и преображенци!“, посочи Георгиев.

Венци и цветя поднесоха кметът на общината инж.Методи Чимев, председателят на Общинския съвет Костадин Костадинов, активистите на ВМРО Христо Михалчев и Красимир Велиновски, директорът на Историческия музей в града Анелия Геренска, представители на читалища, граждани и група деца от читалището в с. Крайници. Присъстващите се поклониха и пред паметната плоча на писателя Методи Димов, известен като един от най-големите застъпници на българската кауза в Македония и един от най-верните съратници на Ванче Михайлов.

В чест на Илинденската епопея на 2 август в Дупница се проведе и кръгла маса на тема „Илинденско-Преображенското въстание -1903 г., в българската история“ с участието на изследователи по темата от Института за исторически изследвания при БАН и Македонския научен институт. Научният форум завърши с прожекция на документалния филм „Българите и Македония“ с режисьор Милена Гетова.

Юлияна КОЛЧАКОВА

 

RELATED ARTICLES

Most Popular