Thursday, May 2, 2024
HomeРегионБлагоевградЕВРОПЕЙСКИ ЗЕМЕДЕЛСКИ ФОНД ЗА РАЗВИТИЕ НА СЕЛСКИТЕ РАЙОНИ

ЕВРОПЕЙСКИ ЗЕМЕДЕЛСКИ ФОНД ЗА РАЗВИТИЕ НА СЕЛСКИТЕ РАЙОНИ

МЕСТНА ИНИЦИАТИВНА ГРУПА „СТРУМА – СИМИТЛИ, КРЕСНА И СТРУМЯНИ“ ОТКРИВА Процедура чрез подбор на проектни предложения с няколко крайни срока за кандидатстване№ BG06RDNP001-19.708 МИГ СТРУМА- СИМИТЛИ, КРЕСНА И СТРУМЯНИ МЯРКА 20 „Създаване на местен туристически продукт, свързан с местното наследство, изделия и храни”от стратегията за ВОМР

МИГ „Струма – Симитли, Кресна и Струмяни“ обявява Процедура чрез подбор на проектни предложения с няколко крайни срока за кандидатстване№ BG06RDNP001-19.708 МИГ „Струма – Симитли, Кресна и Струмяни“, Мярка 20 „Създаване на местен туристически продукт, свързан с местното наследство, изделия и храни“от Стратегията за ВОМР, финансирана от ПРСР 2014 – 2020 г. Процедурата се обявява в рамките на прилагане на подмярка 19.2 “Прилагане на операции в рамките на стратегии за Водено от общностите местно развитие” на мярка 19 “Водено от общностите местно развитие” от Програмата за развитие на селските райони за периода 2014 – 2020 г.

Цел на настоящата процедурае:Да се създаде нов местен туристически продукт, обединяващ местното културно наследство, местните изделия и храни.

Проучванията и анализите на територията доведоха до идентифицирането на следните нужди: финансиране на традиционните читалищни дейности и търсене на нови съвременни форми за опазване на типичните местни изделия, продукти и храни и тяхното развитие и предаване към следващите поколения; нуждите от извършване на консервационно-възстановителни дейности, експониране, социализация (осигуряване на нормален достъп) и валоризация на обектите на културно-историческото наследство и природното наследство; продължаване на дейностите по обогатяване на културния календар на територията.

С мярката ще се финансират инвестиции в материални и нематериални активи, имащи отношение към опазване и/или развитие на селското природно и културно наследство, чрез създаване на нов местен туристически продукт.

Допустими кандидати по процедурата са:

  • Общините на територията на МИГ „Струма – Симитли, Кресна и Струмяни“;
  • Юридически лица с нестопанска цел (ЮЛНЦ);
  • Читалища;
  • Еднолични търговци или Юридически лица, регистрирани по Търговския закон.

Кандидатите за финансова помощ трябва да отговарят на изискванията към бенефициентите, описани в Общите условия по мерките от Стратегията за ВОМР на МИГ „Струма“, финансирани от ПРСР 2014 – 2020 (ЕЗФРСР)

Допустими за финансиране са следните дейности:

  • Проучвания и/или създаване на нов местен туристически продукт, обединяващ местното културно наследство, местните изделия и храни;
  • Дейности, свързани със сертифицирането на местен туристически продукт;
  • Съхраняване, възстановяване, почистване и поддържане на значими обекти от културно-историческото наследство на района, свързани с местния туристически продукт (в т.ч. археологически), както и на терените около тях;
  • Маркетингови, промоционални и информационни дейности, свързани със създаването и популяризиране на местен туристически продукт:
    • Подпомагане на провеждането на местни празници, обичаи и традиции;
    • Създаване, съхраняване или обогатяване на сбирки – исторически, етнографски и др.;
    • Провеждане на специални промоционални и информационни кампании за новия туристически продукт;
  • Дейности по съхраняване, идентифициране, възстановяване и обновяване на природното и културно наследство на територията.

            Допустими разходи по мярката са:

  • Разходи за организиране на пътувания на територията на МИГ – разходи за командировки: пътни, дневни разходи и нощувки, съгласно действащата Наредба за командировките в страната;
  • Разходи, свързани със създаването и сертифицирането на местен туристически продукт;
  • Закупуване и реставрация на експонати и оборудване за етнографски, исторически и други експозиции;
  • Разходи за закупуване на материали, консумативи, оборудване, обзавеждане, инвентар и облекла за местните фолклорни състави;
  • Разходи свързани с проучване, провеждане на археологически разкопки, консервиране и/или възстановяване на паметници на културата с местно значение;
  • Разходи за организация и провеждане на различни мероприятия във връзка с местни обичаи и традиции (провеждане на фестивали, събори, празници, обичаи) и други събития, свързани с местното наследство;
  • Разходи за маркетингови и информационни дейности, свързани с популяризиране на местното наследство, фолклор, изделия и храни (издаване на брошури, дипляни, публикации, филми, семинари, и др.);
  • Разходи за организиране на семинари, срещи и други подобни;
  • Разходи за външни услуги (наем на помещения и апаратура, други разходи за външни услуги, необходими за изпълнението на дейностите по проекта и др.).

 

Разходите за ДДС са допустими в случаите, когато не подлежат на възстановяване в съответствие с националното законодателство в областта на ДДС.

Безвъзмездната финансова помощ по реда на настоящите Условия за кандидатстване се предоставя в рамките на наличните средства по мярка 20 под формата на възстановяване на действително направени и платени допустими разходи.

За да са допустими, разходите трябва да са необходими за изпълнение на планираните дейности и за постигане на целите на проекта/мярката.

Дейностите и разходите по проекта са допустими, ако са извършени след подаване на проектното предложение, независимо дали всички свързани с тях плащания са направени.

Закупуването чрез финансов лизинг на активи е допустимо, при условие че бенефициента стане собственик на съответния актив не по-късно от датата на подаване на искането за междинно или окончателно плащане за същия актив.

Не са допустими за подпомагане оперативни разходи.

Предложените от кандидатите разходи, включени в проектното предложение, следва да бъдат основателни и определени на база на пазарни цени.

Период за прием:

Настоящата процедура е с два крайни срока за кандидатстване:

Първи краен срок за подаване на проектните предложения:

Начален срок: 01.08.2023 г.

Краен срок: 01.09.2023, 17:00 часа

Втори краен срок за подаване на проектните предложения:

Начален срок: 02.10.2023 г.

Краен срок: 02.11.2023, 17:00 часа

ВАЖНО!Втори прием по настоящата процедура ще се проведе при наличие на остатъчни финансови средства след първия прием.

Бюджет на приема:

Общият размер на безвъзмездната финансова помощ по процедурата чрез подбор на проектни предложения за приема е в размер на 50 000,00лева.

Минимален и максимален размер на финансовата помощ, предоставяна за проект:

  • Максималният размер на безвъзмездната финансова помощ по проект не може да надхвърля 10 000,00 лв. Разликата между пълния размер на допустимите за финансово подпомагане разходи и размера на финансовата помощ се осигурява от кандидата, като участието на кандидата може да бъде само в парична форма.

Когато получател на безвъзмездната финансова помощ е публично лице, читалище или юридическо лице с нестопанска цел и проектът не генерира приход:

  • Минимален размер на общите допустими разходи за един проект – 5 000,00 лв.
  • Максимален размер на общите допустими разходи за един проект – 10 000,00лв.

Когато получател на безвъзмездната финансова помощ е публично лице и проектът генерира приход:

  • Минимален размер на общите допустими разходи за един проект – 3 500,00 лв.
  • Максимален размер на общите допустими разходи за един проект – 7 000,00лв.

Когато получател на безвъзмездната финансова помощ е частно лице:

  • Минимален размер на общите допустими разходи за един проект – 3 000,00 лв.
  • Максимален размер на общите допустими разходи за един проект – 6 000,00лв.

Когато получател на безвъзмездната финансова помощ е частно лице и проектът е в обществена полза:

  • Минимален размер на общите допустими разходи за един проект – 3 500,00 лв.
  • Максимален размер на общите допустими разходи за един проект – 7 000,00лв.

Интензитет на подпомагане:

  • 100 % от общия размер на допустимите за финансово подпомагане разходи, когато получател е публично лице, читалище или юридическо лице с нестопанска цел и проектът не генерира приход съгласно Анализ разходи-ползи (финансов анализ), изготвен по образец, утвърден от изпълнителния директор на ДФЗ;
  • до 70 % от общия размер на допустимите за финансово подпомагане разходи, когато получател е публично лице и проектът генерира приход съгласно представения Анализ разходи-ползи (финансов анализ), изготвен по образец, утвърден от изпълнителния директор на ДФЗ;
  • до 60 % от общия размер на допустимите за финансово подпомагане разходи, получател е частно лице;
  • до 70% от общия размер на допустимите за финансово подпомагане разходи, когато получател е частно лице и проектът е в обществена полза.

           Лица за контакт и място за достъп до подробна информация:

Кандидатите могат да зададат допълнителни въпроси и да искат разяснения във връзка с Условията за кандидатстване до 3 седмици преди крайния срок за подаване на проектни предложения. Допълнителни въпроси могат да се задават в ИСУН 2020 чрез модул “Електронно кандидатстване“, процедура BG06RDNP001-19.708 МИГ „Струма – Симитли, Кресна и Струмяни“, Мярка 20 „Създаване на местен туристически продукт, свързан с местното наследство, изделия и храни“, “Разяснения по процедурата”. Разясненията се утвърждават от председателя на УС на МИГ или от оправомощено от него лице. Разясненията се дават по отношение на условията за кандидатстване, не съдържат становище относно качеството на проектните предложения и са задължителни за всички кандидати. Отговорите на въпросите на кандидатите се публикуват в ИСУН 2020.

Подробна информация и документите за кандидатстване са достъпни:

  • в ИСУН 2020 на адрес:https://eumis2020.government.bg;
  • на официалната интернет страницата на МИГ „Струма – Симитли, Кресна и Струмяни“:http://www.mig-struma.eu;
  • в офисът на МИГ „Струма – Симитли, Кресна и Струмяни“, находящ се в гр. Симитли, ул. „Христо Ботев“ № 27.

Лица за контакт:

  • Веселин Димитров – Изпълнителен директор, телефон: 0882/444 855;
  • Ивайло Костадинов – Технически сътрудник, телефон: 0882/444826.
RELATED ARTICLES

Most Popular